Oosterse groene salade van botersla en groene asperges

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Een heerlijke salade met Aziatische invloeden. Tenslotte zijn asperges oorspronkelijk afkomstig uit China. Probeer hem eens, deze Oosterse groene salade van botersla en groene asperges. Erg lekker!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Oosterse groene salade van botersla en groene asperges is heerlijk als lunch met wat brood. Doet het ook goed als tussendoortje, wanneer je wel trek hebt in iets, het liefst iets hartigs, maar nog niet toe bent aan een volledige maaltijd.
Met de hoeveelheden ben ik uitgegaan van een maaltijdsalade voor 2 personen of een bijgerecht voor 4 personen. U kunt uiteraard zelf de hoeveelheden aanpassen aan het aantal eters.

INGREDIËNTEN
 
20 mooie bladeren botersla
16 groene asperges
4 bosuitjes in ringen
4 teentjes knoflook, fijngehakt
4 eetlepels tahin
4 eetlepels sojasaus
4 eetlepels witte wijnazijn
4 theelepels sesamzaadjes
4 eieren
peper en zout
BEREIDING
 
  • Was en droog de sla en scheur in stukken.
  • Verwijder de onderkant van de asperges en snijd in stukken van ongeveer 3 cm.
  • Blancheer de asperges 3 minuten in kokend water. Giet af en koel af onder de koud waterkraan.
  • Kook ondertussen de eieren, zo’n 8-9 minuten.
  • Snijd de bosuitjes in ringetjes en hak de knoflook fijn.
  • Verwarm de olie in een wok en fruit in 2 minuten knoflook en bosuitjes.
  • Voeg de asperges toe en bak nog even mee.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Maak een dressing van tahin, sojasaus en azijn.
  • Rooster de sesamzaadjes in een droge koekenpan.
  • Snijd de eieren in stukjes en voeg toe aan de sla.
  • Voeg aspergemengsel en de dressing toe aan de sla en meng goed.
  • Strooi de sesamzaadjes er overheen.
  • Eet smakelijk.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail