Oosterse slawraps met bloemkoolrijst en pindasaus

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van oosterse slawraps met bloemkoolrijst en pindakaas? Mmmm…. lekker!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze Oosterse slawraps met bloemkoolrijst en pindasaus zijn eenvoudig klaar te maken en lekker als warme lunch of tussendoortje.

INGREDIËNTEN
 
WRAP
4 grote bladeren ijsbergsla
2 uien
300 gram bloemkool
verse koriander
2 teentjes knoflook
1 rode paprika
1 groene paprika
150 gram kastanjechampignons
60 gram wortel
2 handjes pinda
limoensap
sojasaus
peper en zout
 
PINDASAUS
4 flinke eetlepels pindakaas (of bruine tahin)
2 scheutjes sojasaus
2 eetlepels geraspte kokos(cream)
1 theelepel vloeibare zoetstof
100 ml water
BEREIDING
 
WRAP
    Het is handig om eerst de voorbereidingen te doen, alles in aparte kommetjes opzij te zetten, zodat u daarna vlot door kunt werken.
  • Snijd de rauwe bloemkool in roosjes en maal of rasp die fijn tot ‘rijstkorrels’.
  • Pel de ui en snijd in fijne snippers.
  • Was de paprika’s, verwijder zaadlijsten en snijd in stukjes.
  • Maak de champignons schoon en snijd in plakjes.
  • Maak de wortels schoon en rasp fijn.
  • Hak de pinda’s in grove stukjes.
  • Hak de koriander grof.
  • Bak de uien 2-3 minuten tot ze glazig zijn, voeg de uitgeperste knoflook op het eind toe en bak kort mee.
  • Voeg dan paprika, champignons, limoensap en sojasaus toe en bak 6-8 minuten mee tot de paprika wat zachter is.
  • Roer de groenten regelmatig om.
  • Was ondertussen 4 grote bladeren van een krop ijsbergsla, droog ze en leg die alvast klaar op de borden.
  • Voeg de bloemkoolrijst en geraspte wortel toe aan de groenten en bak nog ongeveer 2 minuten mee. Let op: het is lekkerder als de bloemkool nog wat bite heeft, dus niet te lang meebakken. Proef even tussendoor.
  • Maak zo nodig af op smaak met peper en zout.
  • Schep de warme groente in de slabladeren en giet er wat pindasaus overheen.
  • Garneer met de gehakte pinda’s en de koriander.
  • Serveer warm of lauwwarm, dan zijn deze Oosterse wraps het lekkerst.

 
PINDASAUS

    Terwijl de groente gaar wordt, doet u alle ingrediënten voor de pindasaus in een steelpannetje, u roert dit door elkaar en brengt dit al roerende aan de kook. U laat dit zachtjes doorpruttelen tot dat de dikte van de saus naar uw zin is.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail