Oosterse taart met knolselderij, zwarte bonen en gember

Met de ‘vergeten’ groente knolselderij kun je allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Deze vegetarische, pittige Oosterse taart met knolselderij is weer eens wat anders. Voor de echte liefhebbers van de Oosterse en de alternatieve keuken.
Probeer ook eens een aantal van onze andere knolselderijrecepten uit. Verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, maar o zo lekkere knolselderijgerechten.
U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen maken.

INGREDIËNTEN
 
6 plakken bladerdeeg
1 knolselderij
2 preistengels
1 stukje gemberwortel
halve spaanse peper
1 tl gemalen steranijs
3 dl kokosmelk
4 eetlepels zwarte bonen (potje)
1 eetlepel miso of andere zoute sojasaus
1 eetlepel ume su (zuur-zoute Japanse azijn)
kokosolie of olijfolie
scheutje (soja-)melk
BEREIDING
 
  • Doe de gare zwarte bonen in een schaaltje.
  • Schenk er de miso en de ume su bij.
  • Laat minimaal een halfuur marineren.
  • Laat het bladerdeeg ontdooien.
  • Verhit de oven voor op 200 graden.
  • Maak de knolselderij schoon en snijd eerst in plakken, dan in reepjes en in kleine blokjes.
  • Leg bakpapier op een bakplaat.
  • Verdeel de blokjes knolselderij over de bakplaat.
  • Besprenkel met olijfolie.
  • Strooi er wat zwarte peper en zout over.
  • Bak de knolselderij in ongeveer 20 minuten beetgaar.
  • Hussel halverwege een keer om.
  • Maak ondertussen de prei schoon en snijd in dunne ringen.
  • Schil de gemberwortel en snijd in flinterdunne reepjes.
  • Hak het Spaanse pepertje fijn.
  • Verhit in een diepe koekenpan of hapjespan wat olijfolie of kokosolie.
  • Fruit zachtjes de gember en de Spaanse peper.
  • Voeg na een paar minuten de prei toe en schep voorzichtig om tot de prei begint te kleuren.
  • Voeg de gemalen steranijs toe en bak nog een paar minuten. Wees voorzichtig met steranijs, het overheerst snel! Begin met een halve theelepel en proef dan. Voeg de rest naar smaak toe.
  • Laat de zwarte bonen uitlekken in een zeef en bewaar het vocht. Doe de zwarte bonen bij de prei in de pan.
  • Voeg de kokosmelk toe en laat zachtjes inkoken tot de kokosmelk bijna verdampt is.
  • Breng op smaak met een deel van de marinade.
  • Vet een springvorm van 24 cm in en bekleed deze met het bladerdeeg.
    Houd wat deeg achter om later een vlechtwerk op de Oosterse taart te kunnen maken.
  • Schep het preimengsel in de vorm.
  • Leg de knolselderij er bovenop.
  • Maak van het achtergehouden deeg reepjes.
  • Maak een vlechtwerk (als bij een appeltaart) over de vulling.
  • Bestrijk de Oosterse taart met wat (soja-)melk.
  • Bak de taart in 30 minuten goudbruin.
  • Dien de Oosterse taart warm op.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Knolselderijrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail