Oosterse witlof met pindakaas en ketjap

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, zoals bijvoorbeeld deze oosterse witlof met pindakaas en ketjap. Alweer zo’n lekker pittig bijgerecht voor bij de hoofdmaaltijd.
Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en dat hebben we dus ook gedaan met deze oosterse witlof.
Houdt u niet echt van bitter, verwijder dan de kern van de witlof. Als u alleen de witte blaadjes gebruikt – dat geldt zeker voor salades waarin u rauwe witlof gebruikt – dan is de witlof aanzienlijk minder bitter. Kookt u de witlof en houdt u niet van bitter, dan kunt u natuurlijk ook altijd nog een beetje suiker toevoegen of andere ingrediënten die de bittere smaak wegnemen of overtroeven. Witlof is bijna met alles goed te combineren.

Probeer, behalve deze Oosterse witlof met pindakaas en ketjap, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
8 stronkjes witlof
2 rode uien
olijfolie
2 lepels tomatenpuree
2 theelepels sambal oelek
1 eetlepel pindakaas
2 eetlepels wijnazijn
2 eetlepels (riet)suiker
4 theelepels ketjap manis
2 theelepels paprikapoeder
BEREIDING
 
  • Ontdoe de witlof van de buitenste bladeren en de bittere kern.
  • Snijd de witlof in (niet te kleine) stukken.
  • Pel de ui en snijd in stukjes.
  • Meng pindakaas, tomatenpuree, sambal, wijnazijn, suiker, ketjap en paprikapoeder door elkaar in een apart kommetje. Dit wordt het sausje.
  • Verwarm de olie in een wok of hapjespan.
  • Fruit de ui (niet bruin laten worden) in 2 à 3 minuten.
  • Voeg de witlof toe en roerbak nog 3 minuten.
  • Daarna het sausje toevoegen en de oosterse witlof nog 3 minuten laten doorbakken.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail