Pannenkoeken met broccoli-camembertvulling en tomatensaus

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Broccolipannenkoeken met camembert zijn lekker als lunch of als hartig tussendoortje.
Voor de echte pannenkoekenliefhebbers kunnen broccolipannenkoeken ook dienen als hoofdgerecht. Het is dan wel aan te bevelen om er een goede salade bij te maken, om in ieder geval het gevoel te hebben dat je heel verantwoord en gezond eet.

Probeer, behalve deze broccolipannenkoeken met camembert, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
Pannenkoeken (8 stuks)
125 gram bloem
2 eieren
250 ml halfvolle melk
4 theelepels zonnebloemolie
15 gram Parmezaanse kaas
verse peterselie om te garneren
 
Vulling van broccoli met camembert
250 gram broccoli
150 gram camembert
4 eetlepels kwark
peper en zout
 
Tomatensaus
1 ui
1 knoflookteentje
1 blik fijngesneden tomaten (400 gram)
snufje suiker (optioneel)
2 eetlepels verse peterselie
BEREIDING
 
    Pannenkoeken
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Maak eerst de pannenkoeken (8 stuks).
  • Klop de eieren los in een grote kom.
  • Zeef de bloem boven de kom en voeg een snufje zout toe.
  • Giet nu al roerende langzaam de melk scheut voor scheut erbij, zodat een smeuiig beslag ontstaat, zonder klontjes.
  • Vet een grote koekenpan in met een beetje olie.
  • Verhit de pan en voeg circa een achtste van het beslag toe. Draai met de pan, zodat het beslag de bodem gelijkmatig bedekt.
  • Zet het vuur niet te hoog, anders verbranden je pannenkoeken. Laat bakken totdat de bovenkant stevig is en de onderkant lichtbruin.
  • Maak dan de randen van de pannenkoek met een spatel los, draai hem voorzichtig om en bak ook de andere kant lichtbruin.
  • Leg op een bord. Bak nu de andere pannenkoeken.
  • Vet de pan zonodig opnieuw een beetje in met olie.
  • Stapel de pannenkoeken op en leg tussen de pannenkoeken altijd een stuk bakpapier (geen folie!).
  •  
    Tomatensaus

  • Pel ui en knoflook en snijd in fijne snippers.
  • Doe nu ui, knoflook en tomaten met sap in een steelpan en breng aan de kook.
  • Voeg suiker, peper en zout toe naar smaak.
  • Laat 10-15 minuten sudderen totdat de saus een beetje dikker wordt.
  • Roer af en toe, om aanbakken te voorkomen.
  • Als de tomatensaus klaar is, pureer het dan met een staafmixer tot een mooie gladde saus.
  • Voeg de fijngehakte peterselie toe en roer dit er doorheen.
  •  
    Vulling van broccoli met camembert

  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in (halve of kwart) roosjes en de stengel in (halve of kwart) plakjes. Zorg ervoor dat het geen te grote stukken zijn, omdat anders de pannenkoeken bijna niet op te rollen zijn.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Doe de broccoli in een kom en voeg de camembert en kwark toe.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Meng dit voorzichtig door om te scheppen, zodat het geen puree wordt.
  •  
    De laatste stappen

  • Nu gaat u de pannenkoeken vullen. Neem 1 pannenkoek en verdeel vulling in het midden over bijna de volle breedte.
  • Rol de pannenkoek nu op en leg in een vuurvaste schotel.
  • Dit doet u met alle pannenkoeken.
  • Als alle pannenkoeken in de ovenschaal liggen, giet u er de tomatensaus overheen.
  • Bestrooi de pannenkoeken als laatste met de geraspte Parmezaanse kaas.
  • Laat de pannenkoeken ongeveer 25 minuten bakken.
  • De saus moet koken en de pannenkoeken moeten goudbruin zijn.
  • Dreigen de pannenkoeken te verbranden, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.
  • Garneer tot slot de pannenkoeken met takjes peterselie en serveer.
  • Eet smakelijk!


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail