Pastinaakbeignets met Gruyèrekaas

Met de ‘vergeten’ groente pastinaak kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Wat dacht u van lekker hartige pastinaakbeignets? De pastinaakbeignets zijn lekker als bijgerecht bij vis, vlees en wild. Maar persoonlijk vind ik ze ook lekker als hartig hapje tussendoor, zonder iets erbij. ook niet te versmaden.
En wat zo handig is, het voorwerk voor de pastinaakbeignets kun je ruim van tevoren doen. Is veel gezelliger als je gasten hebt, sta je niet zo lang in de keuken. Gewoon je deeg koel bewaren tot je het nodig hebt. Probeer het eens, als je oliebollen kunt bakken, kun je dit ook.

Probeer ook eens een aantal van onze andere recepten met pastinaak en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met de bijna vergeten, maar lekkere en gezonde pastinaak. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
400 gram pastinaak
120 gram gemalen gruyère kaas
4 takjes verse tijm
0,5 liter water of bouillon
100 gram boter
20 cl melk
80 gram bloem
2 eieren
1 eetlepel fijn zeezout
1 theelepel geraspte citroenschil (zo fijn mogelijk)
peper en zout
BEREIDING
 
  • Doe het zeezout in een kommetje.
  • Voeg de citroenrasp toe en de helft van de verse tijmblaadjes.
  • Hussel dit door elkaar.
  • Zet dit opzij, zodat de smaken zich met elkaar vermengen.
  • Schil de pastinaak en snijd in blokjes.
  • Verwijder indien nodig het harde gedeelte.
  • Smelt 30 gram boter in een pan.
  • Doe er de stukken pastinaak bij en de andere helft van de tijmblaadjes.
  • Laat 3 minuten bakken op een hoog vuur en zet dan het vuur lager.
  • Voeg een halve liter water of bouillon toe.
  • Laat 20 minuten stoven met het deksel op de pan op laag vuur.
  • Controleer na 20 minuten door met vork er in te prikken.
  • Als het gaar (zacht) is, afgieten.
  • Pureer de stukken pastinaak met een staafmixer.
  • Zet opzij en laat wat afkoelen.
  • Laat de rest van de boter smelten in een pan met dikke bodem.
  • Haal daarna de pan van het vuur.
  • Strooi de gezeefde bloem in de gesmolten boter.
  • Roer met een garde tot je een gladde saus hebt.
  • Voeg een snuifje zout toe.
  • Voeg beetje bij beetje de melk toe en blijf roeren met de garde om klontjes te voorkomen.
  • Zet de pan terug op het vuur.
  • Als de saus is ingedikt, haal je de pan van het vuur.
  • Laat ook dit afkoelen.
  • Voeg dan al kloppend met de garde één voor één de eieren toe.
  • Daarna doe je hetzelfde met de gemalen Gruyèrekaas en de pastinaakpuree.
  • Maak eventueel af op smaak met wat peper en zout.
  • Als de tijd rijp is om de beignets te gaan maken, verwarm je de olie in je frituurpan. Gewoon een fikse laag olie in een pan met dikke bodem gaat ook prima.
  • Verwarm de olie tot 160 of 170 graden. Maak de olie niet te heet anders ‘ontploffen’ je beignets. Is een kwestie van inschatten en uitproberen.
  • Maak met twee lepels ballen van je pastinaakpuree.
  • Laat ze voorzichtig uit de lepels in de hete olie glijden.
  • Bak de pastinaakbeignets 4 tot 5 minuten tot ze mooi bruin gekleurd zijn.
  • Haal ze dan uit het vet. Een schuimspaan is daar erg handig voor.
  • Leg de beignets op een laagje keukenpapier om overtollig vet te verwijderen.
  • Bestrooi de pastinaakbeignets met de zeezoutmix en dien op.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Pastinaakrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail