Pastinaakstamppot met boerenkool, zoete aardappel (en worstjes)

Met de ‘vergeten’ groente pastinaak kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Heeft u zin in een lekkere winterse stamppot, maar wilt u eens wat anders dan anders? Dan is deze lekkere pastinaakstamppot echt iets voor u. Probeer het eens uit. Eenvoudig klaar te maken, gezond en verrassend lekker, deze pastinaakstamppot met boerenkool. Oók lekker voor vegetariërs, gebruik een vleesvervanger of laat de worst gewoon weg.
Probeer ook eens een aantal van onze andere recepten met pastinaak en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met de bijna vergeten, maar lekkere en gezonde pastinaak. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
300 gram pastinaken
300 gram boerenkool
600 gram zoete aardappelen
8 gram tijm
2 tenen knoflook
6 eetlepels olijfolie
1 sinaasappel (schoongeboend)

peper en zout
worstjes (optioneel)
 
Bent u vegetariër of wilt u gewoon wat minder vlees eten? Vervang dan de worstjes in de pastinaakstamppot door één van de lekkere vleesvervangers van De Vegetarische Slager. Groenteboer Marco heeft óók alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad.
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Schil de aardappelen en pastinaak en snijd in gelijke stukken van 2 x 2 cm.
  • Ris de blaadjes van de takjes tijm.
  • Leg de aardappelen en pastinaak samen met de worstjes (optioneel) en knoflook op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Voeg de helft van de olie en de tijm toe en meng dit goed.
  • Breng op smaak met peper en zout.
  • Rooster ± 30 minuten in de oven.
  • Kook de boerenkool in een laagje water met zout in 10 minuten beetgaar.
  • Giet af en vang het kookvocht op.
  • Doe de boerenkool terug in de pan.
  • Rasp de schil van de sinaasappel.
  • Pers een halve sinaasappel uit.
  • Neem de bakplaat uit de oven.
  • Voeg de groenten op de bakplaat toe aan de pan met boerenkool.
  • Voeg sinaasappelrasp, sinaasappelsap en 3 eetlepels olie toe.
  • Stamp alles tot een grove puree.
  • Breng indien nodig de pastinaakstamppot verder op smaak met peper en zout.
  • Voeg wat kookvocht toe als de pastinaakstamppot te droog is.
  • Serveer de pastinaakstamppot eventueel met de worstjes of een vleesvervanger.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Pastinaakrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail