Pastinaakstamppot met prei en zalm

Met de ‘vergeten’ groente pastinaak kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken. Weer zo’n lekker winterse stamppot, deze pastinaakstamppot met prei. Toch net weer even iets anders dan de meer gangbare stamppotten. Pastinaakstamppot met prei is overigens niet alleen maar lekker in de winter, maar eigenlijk het hele jaar door, zolang er pastinaak beschikbaar is, maak er gebruik van.
Probeer ook eens een aantal van onze andere recepten met pastinaak en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met de bijna vergeten, maar lekkere en gezonde pastinaak. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
3 bosuitjes
bakje bieslook
600 gram kruimige aardappelen
1 prei
600 gram pastinaken
2 tenen knoflook
3 eetlepels olijfolie
100 ml magere melk
300 gram zalmfilet (4 stukken)
125 ml crème fraîche
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Snijd de bosuitjes in dunne ringetjes.
  • Snijd of hak de bieslook fijn.
  • Schil de aardappelen en snijd in gelijke stukken.
  • Was en snijd de prei in stukken van 3 cm.
  • Schil de pastinaak en snijd in gelijke stukken.
  • Kneus de knoflook met het lemmet van een mes (niet pellen).
  • Verdeel de pastinaak en knoflook over de bakplaat en besprenkel met 2 eetlepels olie.
  • Rooster ca. 20 minuten in het midden van de oven.
  • Kook ondertussen de aardappelen en prei samen in water met zout in 20 minuten gaar.
  • Giet de aardappelen en prei af en vang het kookvocht op.
  • Haal de bakplaat uit de oven en knijp de knoflook uit het velletje.
  • Stamp de aardappelen, prei, pastinaak en knoflook fijn met de pureestamper.
  • Verwarm de melk.
  • Voeg samen met 150 ml van het opgevangen kookvocht en de bosuitjes.
  • Verhit ondertussen de grillpan.
  • Bestrijk de zalm met de rest van de olie en bestrooi met peper en zout. Gril in 5 minuten gaar.
  • Draai de zalmmoten halverwege om.
  • Meng de crème fraîche met de bieslook.
  • Serveer de pastinaakstamppot met prei met de zalm en een lepel bieslook-crème fraîche.
  • Eet smakelijk!

Terug naar Pastinaakrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail