Penang curry, een vegetarisch Thais recept

Met de ‘vergeten’ groente knolselderij kun je allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, zoals deze Thaise penang curry.
Je eet Penang curry als lunchgerecht of als hoofdmaaltijd met rijst, bami of mie. Eventueel in combinatie met andere (vlees-)gerechten. Dat is weer eens wat anders!
Probeer ook eens een aantal van onze andere knolselderijrecepten uit, waaronder meerdere recepten voor knolselderijfrites. Verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, maar o zo lekkere knolselderijgerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen maken.

INGREDIËNTEN
 
een flinke hand gemengde groenten
1,5 eetlepel tomaat
1,5 eetlepel winterwortel
1,5 eetlepel ui
1,5 eetlepel taugé
1,5 eetlepel tofu
0,5 eetlepel limoensap
plukje koriander
1,5 eetlepel olijfolie
1 theelepel komijnpoeder
10 – 12 eetlepels kokosmelk
water
1,5 eetlepel tamari
3 theelepels (riet)suiker
1 theelepel rode chilipasta (optioneel)
 
N.B.
In Thailand wordt curry per persoon bereid. Dit recept is daarom gebaseerd op hoeveelheden voor 1 persoon. Wil je deze curry met meer personen eten, vermenigvuldig dan de hier genoemde hoeveelheden.
Thaise penang curry wordt gemaakt met reeds gestoomde (of gekookte) groenten.
BEREIDING
 
    Voorbereiding
    Zet alle ingrediënten klaar in aparte bakjes, zodat je straks
    alles meteen vlot toe kunt voegen aan je curry.
  • Was de groenten en snijd in flinke brokken.
  • Stoom of kook de groenten beetgaar.
  • Giet af en zet apart.
  • Taugé NIET van tevoren klaarmaken!
  • Bak blokjes tofu rondom goudbruin.
  • Rasp een winterwortel.
  • Pel een ui en snijd in kleine snippers.
  • Was een tomaat en snijd in kleine blokjes.
  • Hak koriander fijn (garnering).
  •  
    Verwerking

  • Verwarm de olie in een wok en voeg toe: grof geraspte wortel. fijn gesnipperde ui, kleine blokjes tomaat, rode chilipasta (optioneel) en komijnpoeder.
  • Fruit dit alles ongeveer 1 tot 2 minuten.
  • Voeg eventueel een scheutje water toe om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg daarna nog 4 eetlepels water toe.
  • Voeg de kokosmelk toe.
  • Kook het mengsel totdat het dikker wordt.
  • Voeg dan de tamari toe, de rietsuiker, 1 flinke hand gestoomde groente en de gebakken tofublokjes.
  • Roer alles goed door elkaar.
  • Voeg vervolgens nog 2 tot 4 eetlepels kokosmelk toe.
  • Roer tot het mengsel iets dikker wordt.
  • Voeg daarna de limoensap toe.
  • Schep in een kom.
  • Bestrooi de Penang curry met taugé, de gehakte verse koriander en een eetlepel dikke kokosmelk.
  • Eet smakelijk!
  •  
    In deze Penang curry heb ik wintergroenten gebruikt zoals knolselderij, winterwortel, zoete aardappel, pompoen, pastinaak, koolraap, spruitjes en ui. Maar in principe, kan deze curry met alle groenten en groentencombinaties gemaakt worden.
    Een leuk recept dus om mee te experimenteren.

Terug naar Knolselderijrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail