Penne avocado met doperwten en zeekraal

Penne avocado met doperwten, een lekker vegetarisch Italiaans recept met (natuurlijk) pasta als basis. Altijd goed die Italiaanse keuken, wie houdt er niet van. Deze vegetarische penne avocado met doperwten heeft een lekkere combinatie van ingrediënten, waardoor zelfs fervente vleeseters het vlees niet zullen missen.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze penne avocado met doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
400 gram doperwten (gedopt gewicht)
2 avocado’s
100 gram waterkers
2 teentjes knoflook
1 eetlepel limoen- of citroensap
400-500 gram buisjespasta
9 eetlepels pijnboompitten
4 eetlepels olijfolie
zout en peper
zeekraal (garnering)
BEREIDING
 
 • Kook de pasta in ruim gezouten water al dente.
 • Rooster ondertussen de pijnboompitten in de koekenpan licht goudbruin.
 • Kook de doperwten in een klein laagje water 1 minuut en giet af.
 • Schil de avocado’s, verwijder de pit en maal fijn in de keukenmachine (of met de staafmixer), met 6 eetlepels pijnboompitten, uitgelekte doperwten, waterkers, uitgeperste knoflook, limoensap en olijfolie.
 • Maal niet te fijn, de textuur mag korrelig blijven.
 • Maak af op smaak met zout en peper.
 • Meng met een grote lepel groene saus door de pasta.
 • Verwarm de pastaschotel eventueel nog even (lauw ook lekker).
 • Garneer met wat zeekraal in en serveer direct in combinatie met een lekkere salade of met spruitjes (zie tip).
 • Eet smakelijk!
 •  
  TIP
  Wilt u iets meer eiwitten, doe er dan ook nog wat gehakte cashews door.
   
  Penne avocado met doperwten is ook erg lekker in combinatie met kort geblancheerde spruitjes en een beetje rasp van een citroenschil.

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail