Perzische bleekselderijschotel met lamsvlees (Khoreste Karafs)

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
We gaan in gedachten weer eens op reis. Overal in de wereld worden dagelijks lekkere gerechten gekookt, die ik maar wat graag overneem en hier en daar een beetje aanpas, omdat – wel veel, maar- niet alles hier verkrijgbaar is. Dit keer een Perzische bleekselderijschotel met lamsvlees.
Bent u ook zo gek op lamsvlees? Dan moet u deze stoofschotel eens maken. Door het stoven ontstaat een gerecht met een unieke mengeling van smaken, de selderij wordt zacht en een beetje zoetig. Zo kent u bleekselderij nog niet, probeer maar, is zeer de moeite waard.
 
Deze stoofschotel heeft veel tijd nodig om te sudderen, echt slow food. Maak hem eventueel een dag van tevoren op een moment dat u er ruim de tijd voor hebt, dan kunnen bovendien de smaken zich nog beter mengen. U hoeft dan ook niet te lopen stressen omdat u en uw gasten honger hebben, want het eten is al zo goed als klaar, kwestie van warm maken en wat couscous of rijst koken. U zult dan in een mum van tijd een heerlijk en bijzonder diner kunnen serveren.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
1 stronk bleekselderij met blad
1 grote ui
4 teentjes knoflook
1 bosje bosuitjes
2 bosjes verse munt
1 bosje verse peterselie
1 pond lamsvlees
3 gedroogde limoentjes
2 grote theelepels advieh (of ras el hanout)
0,5 theelepel kurkuma
5 eetlepels olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Pel de ui, snipper fijn en zet apart.
  • Was de bosui en snijd in fijne ringetjes (ook het groen).
  • Snijd het lamsvlees in kleine blokjes.
  • Verhit in een grote braadpan 4 eetlepels olijfolie en bak de ui, uitgeperste knoflook en bosui tot de ui glazig is en net bruin begint te worden.
  • Kook ondertussen alvast 0,75 liter water in een waterkoker.
  • Voeg het vlees toe en bak tot het rondom dichtgeschroeid is.
  • Voeg de kurkuma toe en laat kort bakken.
  • Prik met een scherp mesje wat gaatjes in de limoentjes, of plet ze een beetje met het lemmet van een mes.
  • Doe de limoentjes in de pan, een snufje peper en zout, 0,75 liter heet water en breng even aan de kook.
  • Laat het vlees met de deksel op de pan in een uur op een laag vuur zachtjes gaar sudderen.
  • Was ondertussen de verse kruiden. Hak de peterselie met steel en al, verwijder de muntblaadjes van de steeltjes. Hak alles grof.
  • Hetzelfde doet u met het blad van de bleekselderij.
  • Snijd de bleekselderijstengels in stukken van ongeveer 5 cm lang. Halveer dikke stukken in de lengte.
  • Verhit in een koekenpan 1 eetlepel olijfolie en bak de stukken bleekselderij kort, tot ze wat feller groen worden.
  • Als het vlees een uur heeft gesudderd, voegt u de bleekselderij, 2 lepels advieh en de gehakte verse kruiden bij het vlees.
  • Roer door, voeg zonodig nog wat water toe (maar niet te veel, want het moet geen haché worden) en laat met het deksel op de pan nog 1 tot 1,5 uur lekker sudderen.
  • Proef dan of er nog extra zout of peper bij moet en serveer met rijst of couscous.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    U kunt de peper ook weglaten en uw gasten zelf sambal naar smaak toe laten voegen.

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail