Pittige broccoli-bonenschotel

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Weer zo’n lekker multicultirecept van Groenteboer Marco! Deze pittige broccoli-bonenschotel is een heerlijk, smakelijk en voedzaam maal en nog lekker snel klaar ook. Soms komt dat goed uit.

Probeer, behalve deze pittige broccoli-bonenschotel, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 broccoli
4 tomaten
1 rode ui
4 teentjes knoflook
1 rode peper (optioneel)
1 grote pot witte bonen zonder tomatensaus
1 groentenbouillonblokjes
mespunt gedroogde basilicum
zout en peper
BEREIDING
 
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakken of blokjes.
  • Kook de broccoli 2 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en laat daarna goed uitlekken in een zeef.
  • Pel de ui en snijd in grove stukken.
  • Pel de knoflook.
  • Verwijder de zaadjes uit de rode peper.
  • Maal de ui, knoflook en peper fijn in de blender of gebruik een staafmixer.
  • Maal de tomaten ook fijn in de blender.
  • Verhit een paar eetlepels olijfolie in een hapjespan of wok en bak hierin de gemalen ui, knoflook en peper.
  • Voeg dan de gemalen tomaten en de gedroogde basilicum toe en bak dit een paar minuten mee.
  • Laat de bonen uitlekken en spoel na met water.
  • Voeg de uitgelekte witte bonen toe aan de hapjespan.
  • Voeg het bouillonblokje toe.
  • Laat alles even stoven en voeg dan de half-gaar gekookte broccoli toe.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Na ongeveer 2 minuten is uw broccoli-bonnenschotel klaar.
  • Eet smakelijk!

TIP
Uw broccoli-bonnenschotel is lekker met rijst of aardappelen en smaakt ook prima in combinatie met zalm.


ALGEMENE KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

De stronk van de broccoli zit ook stampvol vitaminen en mineralen. Gooi die dus nooit weg, maar schil en snijd in dunne plakjes of blokjes.

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail