Pittige stamppot met bleekselderij, zoete aardappel, kokos en spek

Bleekselderij is het hele jaar door verkrijgbaar. Supergezond en het past eigenlijk in ieder gerecht door zijn lekkere frisse smaak. U kunt het rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en in de soep natuurlijk. Zowel het bladgroen als de stengels als de voet zijn eetbaar, dus u kunt de bleekselderij optimaal gebruiken voor uw gerechten.
 
East meets West in deze pittige stamppot met bleekselderij, zoete aardappel, kokos en spek (of spekreepjes van de Vegetarische Slager). Daar hebben onze grootouders nooit van durven dromen, wat een verrijking! Een heerlijke pittige stamppot, proberen dus maar.
 
Eet u de bleekselderij rauw in een salade, ga dan uit van 100 gram per persoon. Kookt, roerbakt of wokt u de bleekselderij, reken dan ongeveer 200 gram per persoon, tenzij u ook nog andere groenten toevoegt natuurlijk.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
1200 gram zoete aardappelen
400 gram bleekselderij, met groen
3 uien
2-3 tenen knoflook
75 gram pinda’s
40 gram gemalen kokos
3 eetlepels olie
sambal
1 theelepel komijnzaadjes of 1½ theelepel komijnpoeder
400 gram speklappen
BEREIDING
 
  • Schil de zoete aardappelen, snijd in gelijke blokken (zodat alles tegelijkertijd gaar is)en doe in een grote pan.
  • Voeg ongeveer 4 cm water, een snufje zout, een halve eetlepel olie en 1 theelepel sambal toe.
  • Breng aan de kook en zet daarna het vuur laag.
  • Kook met het deksel op de pan in 25-30 minuten gaar.
  • Snijd het blad van de bleekselderij fijn en houd apart.
  • Snijd de stengels in smalle boogjes en voeg na 15 minuten kooktijd toe aan de zoete aardappelen.
  • Snijd de speklappen overdwars in repen van ongeveer 2 cm breed en kruid deze met zout en peper.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in een andere koekenpan en roerbak de speklapreepjes hierin langzaam in ongeveer 15 minuten rondom goudbruin. Laat daarna uitlekken op keukenpapier.
  • Pel de ui en snijd in grove stukken.
  • Pel de knoflook en snijd in plakjes.
  • Verhit een halve eetlepel olie in een koekenpan en rooster pinda’s, gemalen kokos en komijn al omscheppend goudbruin, neem uit de pan en houd apart.
  • Verwarm 1 eetlepel olie in de koekenpan en bak de uien en knoflook zachtjes goudbruin, schep regelmatig om.
  • Giet de aardappelen-bleekselderijmix af en stamp grof door elkaar.
  • Voeg de uien en helft van het pinda-kokosmengsel toe en roer er losjes doorheen.
  • Voeg zo nodig nog wat extra zout en sambal toe.
  • Bestrooi de pittige stamppot met de rest van het pinda-kokosmengsel en het gesneden selderijblad en serveer met de spekreepjes.
  • Eet smakelijk!

Terug naar BLEEKSELDERIJrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail