Poolse groentenschotel uit de oven

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Spruitjes worden internationaal gewaardeerd als superfood, zoals ook blijkt uit dit recept voor een Poolse groentenschotel uit de oven, met spruitjes, knolselderij, wortel, peterselie, ui, tomaten, gehakt en kaas. Mmmmm…, helemaal niet verkeerd!
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
600 gram spruitjes
1 ui
3 worteltjes
stuk knolselderij
2 eetlepels fijngehakte peterselie
250 gram rundergehakt
½ glas bouillon van een blokje
blikje gepelde tomaten
250 gram geraspte (oude) kaas
1 eetlepel roomboter
1 theelepel suiker
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Schrap de worteltjes en rasp in sliertjes of stukjes.
  • Schil de knolselderij en rasp fijn.
  • Maak de spruitjes schoon en was ze.
  • Laat de gepelde tomaten uitlekken en snijd in stukjes.
  • Roerbak het gehakt in een wok of hapjespan tot het een mooie kleur krijgt.
  • Voeg ui en geraspte groenten toe en laat ongeveer 10 minuten zachtjes pruttelen, terwijl u af en toe roert om aanbakken te voorkomen.
  • Voeg daarna de tomaten en de bouillon toe.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • De spruitjes maakt u apart klaar en roerbakt u met een klontje roomboter ongeveer 5 minuten.
  • Daarna voegt u 1 dl water toe, een beetje zout en een theelepeltje suiker.
  • Laat dit met het deksel op de pan nog ongeveer 10 minuten stoven. Giet daarna af.
  • Pak een ovenschotel en schep eerst het gehaktmengsel er in en daarna de spruitjes.
  • Bestrooi met de geraspte kaas.
  • Plaats de ovenschotel in het midden van de oven en laat het gerecht in 20 minuten goudbruin worden.
  • Dien op met gekookte aardappelen of aardappelpuree.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail