Poolse pruimenknoedels

Fruit wordt meestal uit het handje gegeten, bewerkt of onbewerkt als dessert genuttigd of in (zoete) taarten gebruikt. Heerlijk natuurlijk en ook heel gezond, maar er is zoveel meer mogelijk met fruit, zeker in combinatie met groenten. Op deze website zult u alleen fruitrecepten aantreffen waarbij fruit gebruikt wordt in combinatie met groenten. Voor het overige, raadpleeg internet.
 
Oost-Europese recepten kenmerk(t)en zich vaak door de eenvoud van ingrediënten en bereiding. Decennia lang was er nauwelijks iets te krijgen in de winkels en waren mensen afhankelijk van wat er in hun volkstuin groeide. Deze Poolse pruimenknoedels zijn daar een voorbeeld van. Een eenvoudig, maar stevig gerecht. Doordat er veelal overvloedig gesmolten boter en suiker overheen werd gedaan, ook niet al te gezond. Maar ach… altijd gezond wordt ook zo saai. Het is wel lekker.
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
750 gram paarse pruimen
1 kg aardappelen
2 eieren
250 gram aardappelmeel (geen zetmeel)
zout
kaneel
150 gram suiker
115 gram boter
bloem
BEREIDING
 
  • Schil, kook de aardappelen gaar en laat afkoelen.
  • Halveer de pruimen en verwijder de pit.
  • Maak er daarna puree van met een pureeknijper of stamper en meng eieren, aardappelmeel en een snufje zout er doorheen.
  • Kneed het deeg tot een gladde massa.
  • Strooi wat bloem op aanrecht of werkplank en rol het deeg uit tot een rol van ongeveer 3 cm in doorsnee.
  • Snijd de rol daarna in stukjes van ongeveer een halve cm breed.
  • Druk daarna ieder stukje plat met uw hand en leg in het midden een pruim (2 helften op elkaar).
  • Bestrooi de pruim met suiker en kaneel en maak daarna een bal van dit geheel, zodat de pruim opgesloten zit in een deegjasje.
  • Breng een grote pan water aan de kook.
  • Laat de knoedels in porties in het kokende water glijden en kook ze 6-8 minuten totdat ze naar bovenop het water gaan drijven, dan zijn ze gaar.
  • Serveer met gesmolten boter en bestrooi met suiker.
  • Eet smakelijk.

Terug naar FRUITrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail