Quesadilla met kapucijners

Gebruik het korte seizoen van de verse kapucijners om deze heerlijke vegetarische Mexicaanse quesedilla met kapucijners te maken.
Een quesedilla is niets anders dan 2 tortilla wraps die u als bodem en bovenkant gebruikt, met de vulling er tussenin. Een soort gevulde pannenkoek dus.
Zorg ervoor dat de vulling egaal is verdeeld over de wrap, en dat het niet te dicht bij de randjes komt, anders valt alles er uit als u de quesedilla met pan en al omkeert. U bakt de wraps – met vulling – in de koekenpan. Het omdraaien van het geheel is even een handigheidje.
Gebruik hiervoor een groot deksel of een bord dat groter is dan de koekenpan zelf. Als de bodem mooi goudbruin is, legt u een deksel (of bord) op de koekenpan, klemt u alles stevig tegen elkaar en in een vlugge beweging draait u koekenpan met deksel in een keer om.
Vervolgens kunt u de quesedilla weer voorzichtig in de koekenpan terug laten glijden en de andere kant nog even bakken.
Als dat klaar is, laat u de quesadilla uit de koekenpan glijden en snijd u hem in punten.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze quesadilla met kapucijners, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
800 gram kapucijners (gedopt gewicht)
bieslook
2 gele paprika’s
2 rode paprika’s
2 grote uien
150 gram zure room
grote tortillawraps (2 per persoon)
zonnebloemolie
400 gram geraspte belegen of oude kaas
BEREIDING
 
  • Dop de kapucijners en blancheer 5 minuten in kokend water. Laat daarna goed uitlekken.
  • Snijd of knip de bieslook in kleine stukjes.
  • Snijd de uien en paprika’s in kleine blokjes.
  • Verhit olie in een pan en bak de ui en paprika 3-5 minuten op hoog vuur.
  • Zet dan het vuur uit, oeg de kapucijners toe en meng goed.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Leg de ‘bodem’ van de quesedilla wraps naast elkaar en verdeel de helft van de kaas hierover. De hoeveelheid wraps (bodems)is uiteraard afhankelijk van het aantal quesedilla’s die u tegelijkertijd wilt maken.
    Spreid nu de vulling over de wraps die als bodem dienst doen.
    Bestrooi met de rest van de kaas en de helft van de bieslook.
    Dek af met de wraps die als bovenkant dienst doen en druk deze zachtjes aan.
    Meng de resterende bieslook met de zure room en maak af op smaak met zout.
    Bak per koekenpan 1 quesadilla ongeveer 2 minuten per kant, tot de wraps mooi goudbruin zijn.
    Snijd de quesadilla met kapucijners in punten en serveer met de zure bieslookroom.
  • Smullen maar!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail