Klassieke raasdonders met spek
uit de historische Nederlandse streekkeuken

Raasdonders met spek. Een eeuwenoud, historisch recept uit de Hollandsche keuken toen soldaten en zeelieden vaak raasdonders te eten kregen, o.a. om scheurbuik te voorkomen. Het darmgeknetter wat daarna van alle kanten kwam, is verantwoordelijk voor de bijnaam raasdonders van de kapucijners.
Gelukkig hebben wij meer op het menu staan dan alleen maar raasdonders en het zal dan ook wel loslopen met het geknetter, hoewel…..
Desalniettemin, af en toe niet te versmaden. Proberen dus maar, deze raasdonders met spek.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze raasdonders, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 kg kapucijners (gedopt gewicht)
4 uien
200 gram gerookte spekblokjes
BEREIDING
 
 • Dop de kapucijners en kook ze beetgaar. Giet daarna af en laat uitlekken.
 • Bak de spekblokjes in een koekenpan zonder vet, tot ze krokant zijn.
 • Voeg dan vier gesnipperde uien toe en fruit deze tot ze goudbruin zijn.
 • Voeg de kapucijners toe en schep om. Laat nog even goed warm worden.
 • Dien op met gekookte aardappelen, aardappelpuree of rijst.
 • Eet smakelijk!
 •  
  TIPS
  Vervang eens het spek in de raasdonders door stoofvlees, schouderkarbonades, hamlappen, verse worst of vegetarische spekreepjes van De Vegetarische Slager (ook verkrijgbaar bij Groenteboer Marco).

  Houd u van zoet? Roer dan een flinke lepel stroop door de raasdonders.

  Houd u van hartig? Voeg dan eens pittige mosterd toe aan de raasdonders.

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail