Regenboogsalade met eikenbladsla

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze regenboogsalade met eikenbladsla? De naam regenboogsalade is gekozen vanwege de kleuren die erin verwerkt zijn. Leuk om te presenteren tijdens de Gay Pride of een picknick in het park, en nog overheerlijk bovendien.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Deze regenboogsalade met eikenbladsla is, zoals de meeste salades, makkelijk klaar te maken. Als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd, in combinatie met lekker brood als lunch of mee als picknickmaaltijd. Altijd goed.

INGREDIËNTEN
 
150 gram eikenbladsla (of slamelange)
175 gram cherrytomaten
50 gram wortel
1 mango
1 avocado
100 gram rode kool
4 eetlepels kwark
2 theelepels citroensap
1 eetlepel gedroogde peterselie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Maak de dressing door de kwark in een kommetje te mengen met de citroensap, peterselie en maak af op smaak met peper en zout.
  • Snijd de cherrytomaten doormidden en zet apart.
  • Snijd een halve (of hele als je gek bent op mango) mango in stukjes en zet apart.
  • Snijd de avocado in stukjes en zet apart.
  • Rasp de wortel boven een kommetje en zet apart.
  • Rasp de rode kool boven een kommetje en zet apart.
  • Neem diepe borden om de regenboogsalade te componeren.
  • Begin met de sla, drapeer daarop de cherrytomaten, wortelsliertjes, mango, avocado en rode kool op en maak er een mooie compositie van.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail