Risotto met groene asperges, zalm en witte wijn

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Ook een vrij traditionele risotto met asperges en zalm mag natuurlijk niet ontbreken op de receptenlijst van Groenteboer Marco, daarom hier het recept voor een risotto met groene asperges, zalm en witte wijn.
De risotto met groene asperges staat garant voor een heerlijk diner. Uiteraard kunt u deze risotto ook maken met witte asperges. Iets anders van smaak en iets meer voorbereiding, maar ook erg lekker.

Probeer, behalve deze risotto met groene asperges, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
500 gram groene asperges
verse peterselie
300 gram risottorijst
10 dl droge witte wijn
1 liter vis- of groentebouillon
200 gram zalmsnippers
100 gram geraspte Parmezaanse kaas
olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Snijd een flink stuk van de onderkant van de asperges.
  • Groene asperges hoeft u niet te schillen. Dikke groene asperges kunt u daarentegen beter wel schillen, omdat de schil soms wat vezelig is.
  • Rasp de Parmezaanse kaas (indien nodig).
  • Hak de peterselie fijn.
  • Kook de bouillon tot hij kokend heet is. U kunt natuurlijk ook 1 liter water koken en daar een bouillonblokje in doen.
  • Verhit wat olijfolie in een grote pan.
  • Voeg de risottorijst toe en roer totdat alle korrels glazig zijn.
  • Voeg vervolgens de wijn toe en laat ongeveer twee minuten koken totdat alle alcohol verdampt is.
  • Schep nu – soeplepel voor soeplepel – de bouillon bij de risottorijst en roer tot deze is opgenomen.
  • Voeg dan pas weer een nieuwe soeplepel bouillon toe en ga zo door tot de rijst gaar is. Dit duurt ongeveer 20 – 25 minuten.
  • Verhit ondertussen een grillpan (goed heet laten worden) en grill de asperges ongeveer vijf minuten in de hete pan.
  • Draai ze regelmatig om en blijf erbij staan (het kan ineens hard gaan!).
  • Laat ze uitlekken op wat keukenpapier en snijd in stukjes van ongeveer 2-3 centimeter.
  • Als de risotto klaar is, voegt u 3/4 van de Parmezaanse kaas toe.
  • Roer goed door.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Voeg nu de zalmsnippers en de peterselie toe.
  • Roer goed door en verdeel het geheel over vier borden.
  • Verdeel vervolgens de asperges over de borden.
  • Bestrooi het geheel met het restant van de Parmezaanse kaas.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail