Romige broccoli-walnootschotel

Met de groene held broccoli kunt u allerlei heerlijke en supergezonde gerechten maken: voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes.
Deze romige broccoli-walnootschotel is zowel lekker als lunch met goed brood of als bijgerecht bij het diner.

Probeer, behalve deze romige broccoli-walnootschotel, ook eens een aantal van onze andere recepten met broccoli uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en supergezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.
En verder: u vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
1 stronk broccoli
2 teentjes knoflook
235 ml room
1 eetlepel mayonaise
1 hand gehakte walnoten
2 eetlepels geraspte kaas
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Breng een pan water aan de kook met wat zout.
  • Was en snijd de broccoli in roosjes en de stengel in plakjes.
  • Blancheer de broccoli 3 minuten in het kokende water.
  • Giet de broccoli af en houd even onder de koud waterkraan om het gaarproces stop te zetten.
  • Laat daarna de broccoli goed uitlekken in een zeef.
  • Pel de knoflook en hak fijn.
  • Meng room, mayonaise, grof gehakte walnoten en knoflook in een kom.
  • Breng op smaak met zout en peper.
  • Leg de broccoli in een ovenschaal en giet de saus er overheen.
  • Bak de broccoli max. 15 minuten.
  • Bestrooi daarna de schotel met kaas.
  • Bak de broccoli-walnootschotel nog ongeveer 5 minuten, totdat de kaas is gesmolten.
  • Eet smakelijk!

TIP
Als de bovenkant van de broccoli dreigt te verbranden in de oven, dek het dan af met wat aluminiumfolie en verwijder dat pas als je de kaas er overheen strooit.


ALGEMENE TIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
Wilt u zoveel mogelijk profiteren van al het goede dat broccoli u te bieden heeft? Stoom, kook of roerbak dan zo kort mogelijk.
Ideale kook- en stoomtijd is maximaal 5 minuten.
Ideale roerbaktijd is maximaal 3 minuten.
In salades kan broccoli ook prima rauw gegeten worden of u blancheert de broccoli even heel kort. Gebruikt u de broccoli rauw, snijd het dan iets kleiner, dat eet wat prettiger.

En verder:
Was de broccoli vóórdat u gaat snijden of hakken, anders worden alle waardevolle vitaminen en mineralen die broccoli u te bieden heeft, met het waswater weggespoeld.

 

Terug naar Broccolirecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail