Rucola met gerookte zalm, sojasaus en honingmosterddressing

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Rucola met gerookte zalm, altijd lekker en zo klaar. De dressing maakt het helemaal af. Proberen dus maar.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Rucola met gerookte zalm in combinatie met goed brood is heerlijk als lunch of als voorgerecht bij een visdiner, maar dan zonder brood.

INGREDIËNTEN
 
75 gram rucola
1 eetlepel bieslook
1 bakje kerstomaatjes
200 gram goede gerookte zalm
1 eetlepel sojasaus
1 eetlepel witte wijnazijn
3 eetlepels olijfolie
1 flinke theelepel mosterd
2 theelepels vloeibare honing
peper en (zee)zout
BEREIDING
 
  • Maak een dressing van de azijn, olie, mosterd, peper en honing.
  • Snijd of knip de bieslook boven de dressing.
  • Voeg de sojasaus toe en meng nog een keer.
  • Verdeel de rucola over de borden.
  • Snijd de zalm in stukken of plakken en verdeel dit over de rucola.
  • Sprenkel de dressing over de salade.
  • Garneer met halve kerstomaatjes.
  • Eet smakelijk.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail