Salade van geroosterde spruitjes met pomelo en steranijs

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Een bijzonder lekkere, niet-alledaagse salade, deze salade van geroosterde spruitjes met pomelo en steranijs. Het is een vrij arbeidintensieve salade, maar dan hebt u ook wat. Met deze spruitjessalade kunt u zelfs kinderen en spruitjeshaters bekoren.
Deze salade van geroosterde spruitjes is zowel lekker als lunch of als voorgerecht of bijgerecht bij het diner. Verras uzelf en uw gasten eens door spruitjes in combinatie met minder gebruikelijke ingrediënten op te dienen.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
600 gram spruitjes
1 grote pomelo van ongeveer 900 gram
250 gram sjalotten
flinke hand korianderblaadjes
100 gram kristalsuiker
2 kaneelstokjes
5 stuks steranijs
3 eetlepels citroensap
75 ml olijfolie
BEREIDING
 
  • Doe eerst het voorbereidend werk en zet alle voorbereide ingrediënten klaar in kommetjes, zodat u straks lekker door kunt werken.
  • Verwarm de oven voor op 220 graden.
  • Maak de spruiten schoon en was ze.
  • Pel de pomelo en verwijder het witte, bittere vlies. Verdeel het vruchtvlees eerst in parten en breek het in kleinere stukjes (zonder vlies) boven een kommetje.
  • Pel de sjalotjes.
  • Breng de suiker met de kaneel, het steranijs en 100 ml water aan de kook. Laat 1 minuut zachtjes koken totdat de suiker is opgelost.
  • Neem dan de pan van het vuur, roer er 1 eetlepel citroensap doorheen en laat afkoelen.
  • Giet wat afgekoelde siroop over de partjes pomelo. Laat minstens een uur marineren en schep regelmatig om.
  • Blancheer ondertussen kort – ongeveer 2 minuten – de spruitjes en sjalotten in kokend water.
  • Giet ze daarna af, spoel ze kort onder de koude kraan en dep ze droog.
  • Snijd de spruitjes en sjalotten doormidden of in vieren, zodat alles ongeveer van gelijke grootte is en doe ze in een kom.
  • Voeg 3 eetlepels olie, ½ theelepel zout en wat zwarte peper toe en meng. Laat kort intrekken en spreid dan dit mengsel uit op een bakplaat.
  • Zet 20 minuten in de oven tot de spruitjes goudbruin en beetgaar zijn en laat vervolgens afkoelen.
  • Haal kaneelstokjes en steranijs uit de kom met pomelo, giet de pomelo boven een kom door een zeef en bewaar de opgevangen siroop.
  • Meng voor het opdienen de sjalotten, spruitjes, pomelo en koriander in een grote kom.
  • Voeg de overgebleven 2 eetlepels olijfolie, citroensap, 1 eetlepel pomelomarinade en ¼ theelepel zout toe.
  • Meng alles luchtig door elkaar en serveer de salade.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Als u geen pomelo kunt vinden, is grapefruit een prima alternatief. Gebruik dan wel wat minder citroensap.

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail