Salade van sla met gegrilde, wilde perzik

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze salade van sla met gegrilde, wilde perzik? Zeker geen alledaagse, voor de hand liggende combinatie, maar ook weer erg lekker.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Deze salade van sla met gegrilde, wilde perzik is, zoals de meeste salades, makkelijk klaar te maken. Als bijgerecht bij de hoofdmaaltijd of in combinatie met lekker brood ook heerlijk als lunch.

INGREDIËNTEN
 
60 tot 80 gram sla (naar keuze)
halve komkommer
2 á 3 wilde perziken
1 avocado
50 gram gedroogde tomaatjes
2 à 3 eetlepels balsamicocrème (optioneel)
2 eetlepels pijnboompitten
BEREIDING
 
  • Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder vet en laat afkoelen.
  • Laat de gedroogde tomaatjes uitlekken en hak iets fijner.
  • Snijd de wilde perziken doormidden, verwijder de pit en hak het vruchtvlees in smalle repen.
  • Verhit een grillpan op hoog vuur en grill de stukken perzik 3 tot 5 min tot er mooie grillstrepen ontstaan. Heeft u geen grill of grillpan, bak het dan in de koekenpan en blijf erbij om te voorkomen dat het aanbrandt.
  • Snijd de komkommer in de lengte doormidden, verwijder het waterige gedeelte en snijd de rest in plakjes.
  • Snijd de avocado doormidden, verwijder pit en schil en snijd het vruchtvlees in blokjes.
  • Meng de sla met de komkommer, de gedroogde tomaatjes, de avocado en de geroosterde perzik.
  • Bestrooi met pijnboompitten en garneer de salade met balsamicocrème.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail