Sla-spinaziesoep met kruidige kaasstengels

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze sla-spinaziesoep met kruidige kaasstengels maar eens. Het is wat extra werk, maar wel erg lekker.

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Sla-spinaziesoep met kruidige kaasstengels is heerlijk als lunch, als tussendoortje, als voorgerecht of als hoofdbestanddeel van het diner in combinatie met een goede salade en brood.

INGREDIËNTEN
 
SOEP
300 gram jonge spinazie
1/2 krop sla
25 gram boter
30 gram bloem
800 ml bouillon (blokje of pot)
1/4 dl room
nootmuskaat
peper en zout
 
KAASSTENGELS
80 gram geraspte (pittige) kaas
4 plakken bladerdeeg
2 eetlepels maanzaad
2 eetlepels komijnzaad
1 ei
BEREIDING
 
SOEP
  • Maak eerst de bouillon en zet apart.
  • Roerbak de gewassen spinazie en de fijngesneden sla in 2-3 minuten gaar.
  • Smelt de boter en meng de bloem er met een klopper doorheen tot dat alle klontjes zijn opgelost.
  • Voeg al roerende de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Zet het vuur laag en voeg het sla-spinaziemengsel toe.
  • Gebruik de staafmixer om er een gladde soep van te maken.
  • Voeg de room toe en roer even door.
  • Maak af op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Serveer met de kruidige kaasstengels.
  • Eet smakelijk!

KAASSTENGELS

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier en leg hier de plakjes bladerdeeg op.
  • nijd elk plakje in 8 smalle reepjes.
  • Draai ieder reepje aan de 2 uiteinden in tegenovergestelde richting om een gedraaide vorm te krijgen.
  • Klop een ei los.
  • Bestrijk de stengels met het ei en strooi er de kaas en de zaadjes op.
  • Bak ongeveer 18 minuten in de oven. Houd het in de gaten, want voor u het weet, is het verbrand. Zodra de stengels mooi goudbruin kleuren, is het klaar.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail