Slaballetjes met kaas uit de oven

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Gezonder dan gefrituurde balletjes en ook erg lekker, deze slaballetjes met kaas uit de oven.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Slaballetjes met kaas uit de oven zijn heerlijk als borrelhapje en gezonder dan de -overigens ook overheerlijke- gefrituurde sla-risottoballetjes. U komt alweer met een bijzonder hapje voor de dag. Smullen en scoren dus!

INGREDIËNTEN
 
100 gram stevige sla
75 gram extra belegen of oude geraspte kaas
1 ui
1 teen knoflook
50 gram Panko breadcrums of paneermeel
2 eieren
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Bekleed de bakplaat alvast met bakpapier of vet in.
  • Maak de ui schoon en snijd in grove stukken.
  • Pel de knoflook.
  • Was de sla, maak droog en snijd in grove stukken.
  • Doe de ui samen met de knoflook en de sla in de keukenmachine (of gebruik een staafmixer) en hak tot fijne stukjes.
  • Voeg nu de geraspte kaas toe, de eieren, het broodkruim en een snuf peper en zout toe en mix dit tot een mooi beslag.
  • Is het beslag te nat, voeg dan nog wat panko (of paneermeel) toe. Het beslag moet stevig genoeg zijn om er balletjes van te kunnen draaien.
  • Maak uw handen even nat onder de kraan, en draai balletjes ter grootte van een flinke knikker. Niet te groot dus.
  • Leg de balletjes op de bakplaat.
  • Bak ongeveer 15 tot 20 minuten. Ze zijn klaar als ze mooi bruin kleuren.
  • Laat even afkoelen.
  • De slaballetjes zijn lauwwarm heerlijk, maar ook koud niet te versmaden.
  • TIP
    U kunt eenvoudig variatie aanbrengen door gebruik te maken van verschillende soorten sla en/of door specerijen en/of verse kruiden toe te voegen aan (een deel van) het beslag en/of verschillende kaassoorten toe te voegen. Sla-knoflookballetjes of sla-gemberballetjes, sla-basilicumballetjes, sla-blauwe kaasballetjes, etcetera. Veel proeven dus en gewoon durven, experimenteren en doen!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail