Slaloempia met garnaal-gehaktvulling

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u van deze Slaloempia met garnaal-gehaktvulling? Mmmm…. lekker, die geïmproviseerde Oosterse keuken!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze slaloempia met garnaal-gehaktvulling vergt wat meer tijd en werk, maar dan heeft u ook iets lekkers en bijzonders om op te dienen aan uw gasten. Lekker als lunch, hoofdbestanddeel van het diner of voor de hartige trek tussendoor.

INGREDIËNTEN
 
2 kroppen sla
1 rode peper
2 bosuitjes
koriander
125 gram roze garnalen
200 gram rundergehakt
50 gram mihoen
chilisaus
peper en zout
4 dl water
BEREIDING
 
  • Bak het gehakt in een koekenpan rul, totdat het lekker bruin en gaar is.
  • Schep het uit de koekenpan op een bord en laat afkoelen.
  • Breng 4 dl water aan de kook en haal dan de pan van het vuur.
  • Leg de mihoen in het water, doe het deksel op de pan en laat 4 minuten wellen. Laat vervolgens uitlekken in een zeef.
  • Maak de rode peper schoon en verwijder de zaadlijsten en zaadjes nauwkeurig. Snijd vervolgens in hele fijne ringetjes.
  • Was de bosui en snijd in ringetjes.
  • Was de koriander en snijd in reepjes.
  • Meng in een kom gehakt, garnalen, mihoen, rode peper, bosui en koriander en maak af op smaak met peper en zout.
  • Was de sla, en maak 20 slabladeren voorzichtig los. Verwijder zo nodig de harde nerf.
  • Zet een pan met water op en dompel de slabladeren 1-2 tellen onder in het kokende water.
  • Dompel de bladeren daarna onmiddellijk onder in een pan met koud water en dep droog met keukenpapier.
  • Spreid de slabladeren uit en schep 1 eetlepel vulling in het midden van ieder slablad.
    Zijn de bladeren te klein voor zelfs een kleine slaloempia, leg dan 2 of 3 blaadjes dakpansgewijs op elkaar en zorg ervoor dat er geen naad is waardoor de vulling eruit kan piepen.
  • Vouw de zijkanten van de bladeren om de vulling en rol vervolgens het blad op tot een loempia.
  • Steek zonodig vast met cocktailprikkers.
  • Serveer met chilisaus.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail