Slarecepten: rauw, gekookt, gestoomd, gegrild, gewokt en gebakken

Wist u dat …

  • 4500 jaar voor Christus al sla gegeten werd in Egypte;
  • In het oude Egypte sla gezien werd als lustopwekkend middel dat de zwangerschap bevorderde;
  • De oude Egyptenaren sla offerden aan de vruchtbaarheidsgodin Min;
  • De oude Grieken en Romeinen het sap van sla als geneesmiddel gebruikten;
  • De oude Romeinen altijd sla aan het eind van de maaltijd aten, om de spijsvertering te bevorderen;
  • Sla tot in de 18de eeuw alleen maar warm gegeten werd;
  • Sladressing een uitvinding is van monsieur Albignac, die daarmee eind 18de eeuw furore maakte bij de Engelse edellieden aan het hof in Londen. Hij trok rond van kasteel naar paleis met een mahoniehouten kistje onder zijn arm, met daarin diverse soorten olie en azijn, sojasauzen, ansjovis, truffels, kaviaar, etc;
  • Sla voor 90% uit water bestaat;
  • Sla veel vitamines, mineralen en vezels bevat;
  • De kleur van sla laat zien hoe rijk het is aan voedingsbestanddelen. Hoe groener, hoe meer bestanddelen;
  • Sla niet alléén rauw gegeten kan worden, maar ook gekookt, gestoomd, gebakken, gewokt en gegrild;
  • U sla beter kunt scheuren dan snijden, omdat de poriën zich dan beter en sneller sluiten;
  • Sla opgepept kan worden door het in ijswater met een scheutje azijn te leggen;
  • Sla milieuvriendelijk geteeld wordt;
  • Sla nooit naast fruit en nooit in plastic bewaard moet worden;
  • Veldsla familie is van de kamperfoelie en niet van sla;

 

TIPS

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen.
Gaat u grillen, gril dan aan 1 kant en smeer dit in met wat lekker gemaakte olie, om meer beet te houden. Grilt u aan 2 kanten dan wordt de sla uiteraard zachter.
De gemiddelde kooktijd van sla is 5 minuten. Wilt u meer beet, doe het dan wat korter.
Probeer het eens. Op deze pagina staan meerdere slarecepten waarbij de sla niet rauw gegeten wordt.
 
Kooktijden
IJsbergsla: Koken en grillen: 3-5 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 2-4 minuten. Stomen: 7 minuten.
Kropsla|Botersla/strong>: Koken: 4-6 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 5-7 minuten. Stomen: 10 minuten.
Romanasla|Little Gem: Koken, bakken, wokken en stoven: 3-5 minuten.
Veldsla: Koken: 4-6 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 5-7 minuten. Stomen: 10 minuten.
 
 

BIO EN/OF VEGETARISCH?

Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In alle slarecepten kunt u het vlees weglaten of vervangen door de vleesvervangers van De Vegetarische Slager.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!

sla maand
 

Hapjes en tussendoortjes

Bijgerechten

Soepen

Salades

Salades van sla met fruit

Hoofdgerechten

Taarten

Naar boven

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail