Wist u dat …
- 4500 jaar voor Christus al sla gegeten werd in Egypte;
- In het oude Egypte sla gezien werd als lustopwekkend middel dat de zwangerschap bevorderde;
- De oude Egyptenaren sla offerden aan de vruchtbaarheidsgodin Min;
- De oude Grieken en Romeinen het sap van sla als geneesmiddel gebruikten;
- De oude Romeinen altijd sla aan het eind van de maaltijd aten, om de spijsvertering te bevorderen;
- Sla tot in de 18de eeuw alleen maar warm gegeten werd;
- Sladressing een uitvinding is van monsieur Albignac, die daarmee eind 18de eeuw furore maakte bij de Engelse edellieden aan het hof in Londen. Hij trok rond van kasteel naar paleis met een mahoniehouten kistje onder zijn arm, met daarin diverse soorten olie en azijn, sojasauzen, ansjovis, truffels, kaviaar, etc;
- Sla voor 90% uit water bestaat;
- Sla veel vitamines, mineralen en vezels bevat;
- De kleur van sla laat zien hoe rijk het is aan voedingsbestanddelen. Hoe groener, hoe meer bestanddelen;
- Sla niet alléén rauw gegeten kan worden, maar ook gekookt, gestoomd, gebakken, gewokt en gegrild;
- U sla beter kunt scheuren dan snijden, omdat de poriën zich dan beter en sneller sluiten;
- Sla opgepept kan worden door het in ijswater met een scheutje azijn te leggen;
- Sla milieuvriendelijk geteeld wordt;
- Sla nooit naast fruit en nooit in plastic bewaard moet worden;
- Veldsla familie is van de kamperfoelie en niet van sla;
TIPS
Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen.
Gaat u grillen, gril dan aan 1 kant en smeer dit in met wat lekker gemaakte olie, om meer beet te houden. Grilt u aan 2 kanten dan wordt de sla uiteraard zachter.
De gemiddelde kooktijd van sla is 5 minuten. Wilt u meer beet, doe het dan wat korter.
Probeer het eens. Op deze pagina staan meerdere slarecepten waarbij de sla niet rauw gegeten wordt.
Kooktijden
IJsbergsla: Koken en grillen: 3-5 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 2-4 minuten. Stomen: 7 minuten.
Kropsla|Botersla/strong>: Koken: 4-6 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 5-7 minuten. Stomen: 10 minuten.
Romanasla|Little Gem: Koken, bakken, wokken en stoven: 3-5 minuten.
Veldsla: Koken: 4-6 minuten. Magnetron, wokken en bakken: 5-7 minuten. Stomen: 10 minuten.
BIO EN/OF VEGETARISCH?
Voor alle vegetariërs en mensen die minder (vaak) vlees willen eten
In alle slarecepten kunt u het vlees weglaten of vervangen door de vleesvervangers van De Vegetarische Slager.
Groenteboer Marco heeft alle Vegetarische Slagerproducten op voorraad!

Hapjes en tussendoortjes
- Bladerdeeghapje met gestoofde kropsla en feta
- Bladerdeegrolletjes met gebakken ijsbergsla, sjalotjes, dille en oude kaas
- Gefrituurde balletjes van sla-risotto met pittige kaas
- Slaloempia met garnaal-gehaktvulling
- Hartig pannenkoekje met ijsbergsla, roomkaas, wortel, radicchio en witte kool
- Slaballetjes met kaas uit de oven
- Eenvoudige slawrap met bonen
- Oosterse slawraps met bloemkoolrijst en pindasaus
- Slawrap met kipfilet, komkommer, paprika, avocado en tomatenhummus
- Slawraps met rosbief en mango
- Vietnamese lenterol met botersla en dipsaus
Bijgerechten
Soepen
- Chinese slasoep met rijst, garnalen en gemberwortel (magnetron)
- Koude slasoep met Hollandse garnalen
- Slasoep met aardappel, knoflook en kervel
- Slasoep met doperwten, prei, bosui en munt
- Slasoep met gehakt- en kaasballetjes
- Slasoep met ui en mosterd
- Sla-spinaziesoep met kruidige kaasstengels
Salades
- Botersla met waterkers en overjarige boerenkaas
- Griekse salade
- Oosterse groene salade van botersla en groene asperges
- Rucolasalade met gemarineerde vijgen, mozzarella en serranoham
- Rucola met gerookte zalm, sojasaus en honingmosterddressing
- Veldsla met kastanjechampignons, oude kaas en walnoten
Salades van sla met fruit
- Capresesalade van rucola met perziken uit de oven
- Gevulde radicchio met bulgur, kikkererwten, vijgen en sinaasappel
- Regenboogsalade met eikenbladsla
- Salade van sla met gegrilde, wilde perzik
- Zomerse salade met sla, bramen, kaas en walnoten
- Zomerse salade met veldsla, aardbeien en geitenkaasballetjes
Hoofdgerechten
- Boterslasalade met avocado, overjarige kaas, muntthee-kip en pruimenchutney met brood
- Gevulde botersla uit de oven met aardappelen, tonijn en kaas
- IJsbergslastamppot met mais
- Pasta met tonijn en rucola
- Stamppot met gegrilde sla en pastinaak
- Thaise maaltijdsalade met veldsla, rosbief, mango en komkommer
Taarten









