Slasoep met aardappel, knoflook en kervel

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze slasoep met aardappel, knoflook en kervel eens uit. Lekker pittig door de grote hoeveelheid knoflook.

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Deze pittige zuiderse slasoep met aardappel, knoflook en kervel is heerlijk als lunch (hoewel…voor je collega’s misschien minder fijn), als tussendoortje, als voorgerecht of als je geen zin hebt om veel te koken een smakelijke plaatsvervanger voor het diner, samen met een salade en lekker brood met tapenade.

INGREDIËNTEN
 
1 ijsbergsla
350 gram aardappelen
6 tenen knoflook
bosje kervel
400 gram gecondenseerde melk (blik)
1 blokje tuinkruidenbouillon
1/2 koffielepel gedroogde tijm
1/2 koffielepel gedroogde basilicum
1/2 koffielepel gedroogde oregano
BEREIDING
 
  • Was en snijd de sla grof.
  • Pel en snijd de knoflooktenen in kwarten.
  • Schil en was de aardappelen en snijd in blokjes.
  • Breng in een ruime kookpan 1/2 liter water aan de kook met de geconcentreerde melk en het bouillonblokje.
  • Voeg knoflook, aardappel, sla en gesnipperde kervel toe. Gebruikt u kervel uit de diepvries, gebruik dan 3 blokjes.
  • Voeg tijm, basilicum en oregano toe.
  • Breng aan de kook, zet daarna het vuur laag en laat ongeveer 15 minuten pruttelen.
  • Gebruik de staafmixer om er een fijne gladde soep van te maken.
  • Is de soep te dik, voeg dan nog wat water toe.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Dien de soep heet op.
    Erg lekker met geroosterd brood met tapenade.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail