Slasoep met doperwten, prei, bosui en munt

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze slasoep met doperwten en munt maar eens uit. Heerlijk!

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Slasoep met doperwten en munt is heerlijk bij de lunch, als tussendoortje of als voorgerecht. Niet zwaar en een lekker frisse soep, mede door de munt.

INGREDIËNTEN
 
1 krop botersla
125 gram gedopte doperwten (vers of diepvries)
3 bosuitjes
1 prei
20 blaadjes munt
1 teentje knoflook
2 eetlepels olijfolie
1 liter groente- of kippenbouillon (blokje of pot)
1 theelepel suiker
1 handje geraspte Parmezaanse kaas
BEREIDING
 
  • Maak eerst de bouillon en zet apart.
  • Was de groenten en snijd in grove stukken.
  • Bak de bosui, prei en knoflook zachtjes in de olijfolie in een pan met dikke bodem tot de prei zacht is.
  • Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
  • Doe de doperwten en de sla erbij en laat nog 8 minuten zachtjes koken.
  • Voeg de suiker en de muntblaadjes toe.
  • Gebruik de staafmixer om er een mooie gladde soep van te maken.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Strooi er vlak voor het opdienen wat Parmezaanse kaas over.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail