Slasoep met gehakt- en kaasballetjes

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze slasoep met gehakt- en kaasballetjes maar eens uit. Echt iets bijzonders.

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Deze slasoep met gehakt- en kaasballetjes is heerlijk als lunch, als tussendoortje of als je geen zin hebt om veel te koken een smakelijke plaatsvervanger voor het diner, samen met een salade en lekker brood.

INGREDIËNTEN
 
2 kroppen sla
2 uien
1 teen knoflook
1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterselie)
1,5 l kippenbouillon (blokje of pot)
boter
200 gram soepballetjes
100 gram kruidenkaas (verse)
BEREIDING
 
  • Maak eerst de bouillon en zet apart.
  • Pel de uien en hak ze grof.
  • Maak de blaadjes sla los, verwijder de dikke nerf en was ze.
  • Smelt wat boter in een soeppan.
  • Bak ui en knoflook kort tot de ui glazig is.
  • Scheur de slabladeren in stukjes en voeg toe. Houd een paar slablaadjes apart voor de garnering.
  • Voeg het kruidentuiltje toe.
  • Laat 3 minuten stoven en giet dan de bouillon er bij.
  • Breng aan de kook, zet daarna het vuur lager en laat de soep 15 minuten pruttelen.
  • Maak ondertussen soepballetjes en bak ze goudbruin in een beetje boter.
  • Rol kleine balletjes van de kruidenkaas.
  • Haal het kruidentuiltje uit de soep en mix de soep glad met een staafmixer.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Houd de soep warm op een laag vuur, maar niet meer koken.
  • Prik de gehaktballetjes en de kaasballetjes op spiesjes.
  • Snipper de apart gehouden blaadjes sla fijn.
  • Serveer de soep in kommen of borden en garneer met slasnippers en spiesjes.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail