Slasoep met ui en mosterd

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Probeer deze slasoep met ui en mosterd eens uit. Heel bijzonder!.

 
In vroeger tijden was het heel gewoon om sla warm te verwerken. Dat doen we tegenwoordig eigenlijk nauwelijks meer, veel mensen weten niet eens dat dat kan en dat dat ook lekker is. Slasoep paste in een cultuur van zuinigheid die vroeger heel gewoon was, maar in de huidige wegwerpcultuur veelalschittert door afwezigheid. Als je vroeger geen konijnen of kippen had, kon je de wat minder mooie en stugge slablaadjes, die rauw minder lekker waren, toch lekker maken en gebruiken voor de voeding. Het aardige is dat deze recepten voor slasoep – voortgekomen uit zuinigheid – ook uitstekend passen bij de huidige meer ecologisch bewuste mentaliteit.
Bij deze slasoep recepten ga ik meestal uit van hele kroppen sla. Iets dat vroeger niet het geval was, want alleen de rijken konden zich dat veroorloven, terwijl slasoep een typisch armeluisgerecht was. U kunt natuurlijk ook kleinere hoeveelheden maken en daarvoor alleen de bladeren gebruiken, die niet mooi of lekker genoeg zijn voor een rauwkostsalade.
 
Sla is goed te combineren met een diversiteit aan smaken, dat geldt ook voor slasoep.
Wilt u vegetarisch? Voeg dan wat meer groenten, (verse) kruiden en/of kiemen, kaas of ei toe aan de soep.
Niet vegetarisch? Slasoep is ook lekker in combinatie met spek, worst, vlees, kip, vis en schaaldieren.
 
Slasoep met ui en mosterd is lekker als lunch, als tussendoortje of als voorgerecht.

INGREDIËNTEN
 
1 grote krop sla
1 ui
2 eetlepels fijngeknipte bieslook
1 eetlepel boter
1 eetlepel mosterd
1/2 liter melk
2 dl water
2 blokjes kruidenbouillon
1 ei (dooier)
4 eetlepels slagroom
4 eetlepels kaascroutons (optioneel)
zout en peper
BEREIDING
 
  • Was en snijd de slabladeren in repen.
  • Pel en snipper de ui fijn.
  • Smelt de boter in een grote pan en fruit de ui met de mosterd.
  • Schep de sla er doorheen en laat deze al omscheppend een beetje slinken.
  • Roer de melk, 2 dl water en de bouillonblokjes er doorheen.
  • Breng de soep aan de kook en laat deze ongeveer 3 minuten zachtjes doorkoken.
  • Pureer de soep met een staafmixer.
  • Klop de eidooier los met de slagroom en 4 eetlepels hete soep.
  • Voeg dit mengsel al roerend toe aan de soep.
  • Warm de soep nog even op, maar niet meer laten koken.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Garneer met bieslook en eventueel croutons.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail