Slataart met kip en aardappelen

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
 
Slataart met kip en aardappelen is eigenlijk een basisrecept. Het is een stevige taart maar is vrij neutraal van smaak. De smaak moet u er in brengen bij deze slataart met kip en aardappelen. Veel proeven dus en schroom niet te experimenteren met alles dat u lekker vindt. Houdt u van pittig, doe er wat sambal in of Spaanse peper en een forse hoeveelheid knoflook bijvoorbeeld.
Houdt u van kruiden, maak gebruik van zowel verse kruiden als gedroogde kruiden en specerijen. De smaak die u er aan geeft, maakt de taart echt af.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Slataart met kip en aardappelen is zowel koud als warm lekker en daarmee geschikt voor alle gelegenheden. Lekker als lunch, als tussendoortje, als hoofdbestanddeel van het diner, maar ook bij de picknick in het park. Kortom u kunt er alle kanten mee op, met deze slataart met kip en aardappelen.

INGREDIËNTEN
 
1 pakje bladerdeeg
1 kipfilet (of een restje kip)
2 kleine kroppen stevige sla
verse kruiden naar keus
2 aardappelen
knoflook (optioneel)
50 gram Parmezaanse kaas
200 ml room
4 eieren
boter
peper en zout
BEREIDING
 
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Kruid de kipfilet naar smaak. Laat afkoelen en snijd in kleine blokjes.
  • Kook de aardappelen en snijd in kleine blokjes.
  • Snijd de sla in fijne reepjes, was en maak goed droog.
  • Vet de springvorm in met een beetje boter.
  • Bekleed de springvorm met het bladerdeeg en zorg ervoor dat er geen naden of openingen in zitten. Maak je vingers een beetje nat en strijk de overlappingen goed aan en prik gaatjes in de deegbodem.
  • Bak het deeg ongeveer 15 minuten tot het licht goudbruin wordt en haal daarna uit de oven.
  • Ondertussen mengt u de kip, met de sla en de aardappelen.
  • Maak af op smaak met peper en zout en eventueel andere kruiden en specerijen, die u lekker vindt.
  • Doe de vulling in de springvorm en bestrooi met Parmezaanse kaas.
  • Klop in een apart kommetje de eieren los met de room en breng op smaak met peper en zout.
  • Giet het eiermengsel over de taart.
  • Bak de slataart ongeveer 30 minuten in de oven. Kijk even na ongeveer 20 minuten of de bovenkant niet te donker wordt. Zo ja, dek dan los af met aluminiumfolie.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Bent u vegetariër of wilt u minder vlees eten? Vervang dan de kip door vleesvervangers van de Vegetarische Slager. Groenteboer Marco heeft al deze producten standaard in huis.
     
    Houdt u niet van kip, maar bent u geen vegetariër? Geen probleem. U kunt dit vervangen door iedere willekeurige vlees- of vissoort, maar ook door kaas of ei. Wat u maar lekker vindt. Omdat sla en aardappelen vrij neutraal van smaak zijn, kunt u qua smaak alle kanten op met deze slataart.
     
    Koken is proeven, als u het lekker vindt, dan is het goed. Gebruik alle recepten op deze website als basis, om er vervolgens uw eigen draai aan te geven.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail