Slataart met little gem, bosui en kaas

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Dat is weer eens wat anders, slataart met little gem, bosui en kaas. Mmmmm…, lekker!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Probeer hem eens uit, deze slataart met little gem, bosui en kaas. De taart is zowel lauwwarm als koud erg lekker en is daarmee geschikt voor alle gelegenheden, omdat je hem ruim van tevoren kunt maken als dat beter uitkomt. Lekker voor een diner, voor de lunch of als tussendoortje of bij de picknick.

INGREDIËNTEN
 
4 kropjes Little Gem
6-8 bosuitjes
1 pakje bladerdeeg
100 gram harde geitenkaas (of andere sterk smakende kaas)
4 grote eieren
200 ml slagroom
200 ml volle melk
1 eetlepel olijfolie
15 gram boter
knoflook (optioneel)
zout en peper
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Vet een quichevorm of springvorm in en bekleed de vorm met het bladerdeeg.
  • Sluit alle naden goed aan door deze met een natte vinger aan te drukken.
  • Prik gaatjes in de bodem en bak 15 minuten in de oven.
  • Terwijl het taartomhulsel voorgebakken wordt, gaat u de vulling maken. Was, snijd de onderkanten van de Little gemkropjes en snijd in kwarten.
  • Was en snijd de bosuitjes in ringetjes.
  • Verhit de olie op een middelhoog vuur in een grote koekenpan.
  • Voeg de little gem toe en strooi er zout en peper overheen.
  • Bak maximaal 5 minuten, draai 1 of 2 keer, tot de snijkanten goudbruin zijn.
  • Voeg de boter toe aan het eind van de kooktijd, laat smelten en lepel over de sla.
  • Verwijder de sla uit de pan en leg het in de taartvorm.
  • Zet het vuur lager, voeg de bosui toe en bak 5 minuten totdat de ui zachter en een beetje goudbruin wordt.
  • Verdeel de ui over de sla.
  • Verkruimel of rasp de kaas er overheen.
  • Klop de eieren los en voeg room en melk toe.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Schenk dit mengsel over de vulling.
  • Zet de slataart 35 minuten in de oven tot de bovenkant goudbruin is.
  • Let op dat de bovenkant niet verbrand. Bent u tevreden over de kleur, maar moet de taart nog even bakken,leg er dan losjes wat aluminumfolie overheen, want het water moet zoveel mogelijk kunnen verdampen.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail