Slawrap met kipfilet, komkommer, paprika,
avocado en tomatenhummus

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van slawrap met kipfilet en tomatenhummus? Mmmm…. lekker!

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze slawrap met kipfilet en tomatenhummus is eenvoudig klaar te maken en lekker als lunch of tussendoortje of als borrelhapje als u de wrap in stukken snijdt.

INGREDIËNTEN
 
WRAP
1 of 2 kroppen sla (afhankelijk van grootte en dikte bladeren)
1 komkommer
2 avocado’s
2 gele paprika’s
verse koriander
hummus van kikkererwten en zongedroogde tomaat
gerookte kipfilet (plakjes)
pijnpoompitten
peper en zout
 
HUMMUS
250 gram kikkererwten
2 teentjes knoflook
1 citroen
2 eetlepels tahin of sesamzaadjes (optioneel, maar wel lekker)
koriander, basilicum of platte peterselie (naar keuze)
8 zongedroogde tomaatjes
olijfolie
cayennepeper en/of chilipoeder
paprikapoeder
peper en zout
BEREIDING
 
WRAP
  • Maak 8 bladeren (2 per persoon) los van de krop sla, spoel deze af onder de kraan en dep ze droog. Als u de bladeren te klein vindt, kunt u er voor kiezen 2 kroppen sla te gebruiken om meer grote en vooral dikkere bladeren ter beschikking te hebben, wat meer stevigheid geeft en makkelijker rolt. De resterende sla kunt u de volgende dag gebruiken voor een lekkere salade, een slastamppot of slasoep.
  • Snijd de paprika en avocado in dunne lange reepjes.
  • Maak dunne lange komkommerplakken door met een kaasschaaf de komkommer in de lengte te snijden.
  • Rooster de pijnboompitten in een droge koekenpan.
  • Hak de koriander fijn.
  • Gebruik voor iedere slawrap 2 bladeren die u dakpansgewijs op elkaar legt. Zorg ervoor dat u met de vulling niet te dicht bij de rand komt en in het midden van de slabladeren blijft, anders drukt u alle vulling er uit als u gaat rollen.
  • Besmeer de slabladeren in het midden en in de lengte met een laagje zongedroogde tomatenhummus.
  • Verdeel daar overheen een laagje kipfiletplakjes, gevolgd door een laagje komkommerplakken.
  • Verdeel hier overheen wat avocado- en paprikareepjes, pijnboompitten en koriander.
  • Maak af op smaak met wat peper en zout.
  • Rol de slawrap voorzichtig maar stevig op. Probeer te voorkomen dat de slawrap scheurt.
  • Snijd iedere slawrap vervolgens doormidden en leg ze op een bord.
  • Garneer eventueel nog met wat geroosterde pijnboompitjes.

TIP
Als u de slawrap in kleinere stukken snijdt, heeft u een heerlijk en gezonde borrelhap.
 
HUMMUS

  • Spoel de kikkererwten af en laat uitlekken.
  • Pureer de kikkererwten met staafmixer of blender.
  • Voeg uitgeperste knoflook, sap van een halve citroen, een scheutje olijfolie, tahin of sesamzaadjes en zongedroogde tomaatjes toe en meng dit goed door elkaar met de staafmixer.
  • Maak de hummus af op smaak met cayennepeper en/of chilipoeder, paprikapoeder, peper en zout.
  • Hak koriander, basilicum of platte peterselieblaadjes heel fijn en meng deze door de hummus of gebruik het alleen als garnering.
  • Besprenkel de hummus tenslotte met wat olijfolie.
  • De hummus is een paar dagen houdbaar in de koelkast en ook heerlijk op brood of toastjes.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail