Spaanse groenteschotel met tuinbonen, doperwten,
sperziebonen, ei en baconreepjes

Dit keer een recept voor een Spaanse groenteschotel met tuinbonen en doperwten. Heerlijk in dit seizoen van de verse bonen.
Eet u geen vlees of wilt u minder vlees eten, vervang dan de baconreepjes door de baconreepjes van De Vegetarische Slager (verkrijgbaar bij Groenteboer Marco) of laat het helemaal weg.
De Spaanse groenteschotel met tuinbonen en doperwten is ook heerlijk zonder vlees. Mist u de hartigheid van de bacon, voeg dan wat extra kruiderijen en/of specerijen toe.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze Spaanse groenteschotel met tuinbonen en doperwten, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
150 gram doperwten (gedopt gewicht)
150 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
150 gram sperziebonen
1 winterwortel
3 sjalotjes
1 teentje knoflook
150 gram baconreepjes (optioneel)
400 ml groentenbouillon (pot of blokje)
1/4 theelepel gerookte paprikapoeder
2 takjes tijm
zwarte peper en zout
4 kleine eieren
olijfolie
BEREIDING
 
 • Was en snijd de sperziebonen in stukjes en de wortel in plakjes en zet even apart.
 • Dop de doperwten, doe ze in een kommetje en zet even apart. Hetzelfde doet u met de tuinbonen.
 • Pel de sjalotjes en de knoflook en snijd in fijne snippers.
 • Kook sperziebonen, doperwten en wortel 5 minuten in een laagje water met een snufje zout.
 • Haal de groenten met een schuimspaan uit het water en spoel af onder de koude kraan om het kookproces te stoppen en de mooie kleur te behouden.
 • Verhit wat olijfolie in een ovenschaal en bak hierin op een laag vuur de sjalotjes en de knoflook tot de sjalotjes zacht zijn. Ze mogen niet bruin worden.
 • Voeg nu tuinbonen, wortel, sperziebonen, doperwten en gerookte paprika toe, roer alles goed door elkaar en schenk de bouillon erbij.
 • Maak af op smaak met peper en zout.
 • Breng het even aan de kook en laat het vervolgens 10 minuten op een zacht vuur pruttelen.
 • Bak ondertussen de reepjes bacon in een koekenpan zonder vet.
 • Bak de eieren in een andere koekenpan.
 • Meng de bacon door de groenten, leg de eieren er bovenop.
 • Garneer met tijmblaadjes en dien meteen op.
 • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail