Spruitjes met appel en spekjes

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Dit keer een recept voor spruitjes met appel en spekjes. Hoewel kinderen meestal niet van spruitjes houden, lukt dat met deze spruitjes met appel en spekjes vaak wel. Volwassen spruitjeshaters vinden dit over het algemeen lekker, op voorwaarde uiteraard dat ze bereid zijn het gerecht uit te proberen en niet bij voorbaat al ‘nee’ zeggen omdat er spruitjes in zitten. Ik zou zeggen, geef de spruitjes een kans en laat u verrassen.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
800 gram spruitjes
1 ui
2 zachtzure appels
100 gram gerookte spekblokjes
1 eetlepel citroensap
25 gram boter
1 theelepel kaneel
1/2 theelepel gemalen komijn
zout en peper
BEREIDING
 
  • Maak de spruitjes schoon, verwijder de harde onderkant, was ze en kook ze in 10-15 minuten beetgaar.
  • Spoel daarna af onder koud stromend water en laat goed uitlekken.
  • Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in blokjes.
  • Sprenkel een beetje citroensap over de appel om bruin worden te voorkomen.
  • Pel de ui en snijd in snippers.
  • Smelt de boter in een pan en bak spekjes en ui op middelhoog vuur.
  • Maak af op smaak met kaneel, komijn en peper.
  • Schep de appel er doorheen en roerbak nog 3-4 minuten.
  • Voeg dan de spruitjes toe en laat goed warm worden.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Eet smakelijk!
  • TIP
    Vervang de stukjes appel ook eens door stukjes gedroogde abrikoos, vijg of dadel. Dat geeft een totaal andere smaak aan dit gerecht en is ook eg lekker.

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail