Spruitjessoep met rookworst en roggebrood

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Een soepje is altijd lekker. Als lunch, als voorgerecht, als hoofdgerecht of als tussendoortje. Ook mensen die niet gek zijn op groenten, houden meestal wel van soep en krijgen met de soep toch flinke hoeveelheid groente binnen. Voor kinderen is soep een goede manier om vertrouwd te raken met de smaak van verschillende groenten. Dit is een echt, ouderwets lekker, Hollands soepje, zoals ook stamppotten typisch Hollands zijn. Spruitjessoep met rookworst en roggebrood, dat maakten onze oma’s al. Die waren zo gek nog niet, die oma’s. Zij wisten wat hartige trek was en stevige kost. Probeer hem maar eens, ouderwets lekker.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
350 gram spruitjes
250 gram kruimig kokende aardappelen
1 ui
2 teentjes knoflook
2 runderbouillontabletten
(versgemalen) peper
1 rookworst
8 plakjes katenspek
4 sneetjes roggebrood
2 eetlepels olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Pel ui en knoflook en snipper fijn.
  • Maak de spruitjes schoon, was ze en halveer de grote spruitjes.
  • Schil de aardappelen en snijd in dobbelsteentjes.
  • Verhit de olie in een grote soeppan en fruit ui en knoflook ongeveer 4 minuten op een laag vuur.
  • Voeg spruitjes en aardappelen toe en bak ze al omscheppend, 3 minuten mee.
  • Voeg 1 liter heet water en de bouillontabletten toe, breng aan de kook en laat 15 minuten zacht doorkoken.
  • Kook ondertussen ook de rookworst en snijd daarna in plakjes.
  • Pureer de soep met een staafmixer en maak af op smaak met peper en zout.
  • Schep de in plakjes gesneden rookworst er doorheen en warm kort door.
  • Beleg het roggebrood met het katenspek en serveer bij de soep.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail