Stamppot met gegrilde sla en pastinaak

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
 
Deze stamppot laat zien hoe jammer het soms is dat veel dingen vergeten worden, in de loop der tijd. In dit geval bijna vergeten: de pastinaak als bijna ‘vergeten’ groente en wat de sla betreft is een andere bereidingswijze dan rauw, bijna vergeten. Probeer hem maar eens uit, deze stamppot met gegrilde sla en pastinaak, en u zult merken dat het maar goed is dat dit niet volledig vergeten is.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Stamppot met gegrilde sla en pastinaak, een combinatie om nooit meer te vergeten. Bijzonder en bijzonder lekker.

INGREDIËNTEN
 
8 kropjes little gem sla
1 kg kruimige aardappelen
3-4 pastinaken
2 uien
4 worstjes (optioneel)
100 gram boter
200 ml melk
3 theelepels grove mosterd
peper en zout
 
N.B. Uitgegaan is van 2 kropjes little gem per persoon. Voor sommige mensen is dat te veel, voor anderen is het net genoeg. Zijn uw gasten kleine eters, pas dan de hoeveelheden aan naar beneden.
BEREIDING
 
  • Schil de aardappelen en de pastinaak.
  • Halveer de aardappelen en snijd de pastinaak in grove stukken.
  • Pastinaak is sneller gaar dan aardappelen, hou die stukken dus groter dan de aardappelstukken.
  • Doe beide groenten in een pan met water en een snuf zout. Ze moeten net onder water staan.
  • Kooktijd ongeveer 15-20 minuten. Even prikken met een vork ter controle.
  • Bak de worstjes in wat boter.
  • Pel de ui en snipper fijn.
  • Voeg als de worstjes bijna gaar zijn de ui toe en bak mee.
  • Halveer de kropjes little gem sla in de lengte.
  • Grill ze of bak in een koekenpan.
  • Verwarm de melk in een steelpannetje.
  • Stamp de aardappelen en pastinaak tot puree en roer er de boter en de mosterd door.
  • Giet daarna telkens een scheutje warme melk erbij tot u een smeuïge puree heeft.
  • Maak af op smaak met peper en zout en eventueel wat extra mosterd.
  • Doe de puree op de borden en leg het worstje er bovenop.
  • Giet de jus met de uien over de puree.
  • Daar bovenop komt de gegrilde little gem.
  • TIP
    Geen zin in worst of vegetariër, bak dan gewoon wat extra uien en/of eventueel wat paddenstoelen als vervanging. Zeker niet minder lekker.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail