Terrine van spruitjes met rauwe ham

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Ook deze terrine van spruitjes met rauwe ham is niet wat men onder hartige groentetaart verstaat. Maar hij is zo lekker en makkelijk te maken, dat ik hem toch maar opgenomen heb in de spruitjestaartrecepten.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
800 gram spruitjes
800 gram bloemige aardappelen
1 ei
100 ml halfvolle melk
70 gram geraspte kaas
4 grote sneden rauwe ham
nootmuskaat
peper en zout
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • Maak de spruitjes schoon, was ze en kook ze beetgaar in een kleine hoeveelheid kokend water. Laat daarna goed uitlekken en droog af met keukenpapier of schone theedoek.
  • Schil de aardappelen en kook ze. Pureer met ei, melk en geraspte kaas.
    Pureer nooit met een staafmixer, want dan krijgt u al snel een soort lijm. Dus gebruik stamper of pureeknijper.
  • Maak de puree af op smaak met peper, zout en nootmuskaat.
  • Beleg een cakevorm met de sneden rauwe ham. De bodem en de wanden moeten volledig met de ham worden bedekt en de plakjes moeten elkaar overlappen.
  • Doe de spruitjes in de cakevorm en overgiet met de puree.
  • Bak de terrine ongeveer 40 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail