Tuinbonen-spinazieburgers. Lekker en vegetarisch.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk dit lekkere recept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.
Hieronder een leuk vegetarisch recept voor tuinbonen-spinazieburgers. Lekker als tussendoortje, als lunch op een broodje of als vleesvervanger bij de hoofdmaaltijd.

Probeer, behalve deze tuinbonen-spinazieburgers, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN

Tuinbonen-spinazieburgers-
225 gram spinazie
500 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
350 gram aardappelen vastkokend
3 eetlepels verse koriander
halve groene of rode chilipeper
2 tenen knoflook, fijngehakt
3/4 theelepel komijnzaad
3/4 theelepel korianderzaad
3/4 theelepel venkelzaad
1/4 theelepel kurkuma
1 ei
40 gram paneermeel
olijf- en/of zonnebloemolie
 
N.B. In plaats van zaden, kunt u natuurlijk ook kant en klaar gemalen specerijen gebruiken.

BEREIDING
 
  • Rooster de zaden 3-4 minuten in een droge pan zonder vet, tot de aroma’s vrij komen. Laat afkoelen en stamp fijn in de vijzel.
  • Verhit 1 eetlepel olijfolie in een wok. Voeg de spinazie toe en laat al omscheppend slinken. Laat afkoelen, duw het vocht er goed uit met de achterkant van een pollepel en snijd de spinazie fijn.
  • Pel de tuinbonen en breng een pan water met een flinke scheut verse melk aan de kook. Blancheer de tuinbonen 1-2 minuten in het kokende water. Heeft u grote en iets oudere tuinbonen, dan is het te overwegen om toch de velletjes van de bonen te halen.
  • Schil en snijd de aardappelen in blokjes van ongeveer 1 cm en kook deze in 15 minuten gaar.
  • Was de peper, verwijder de zaadjes en hak fijn.
  • Doe aardappelen, komijnzaad, 2 eetlepels olie, tuinbonen, chilipeper, gesnipperde knoflook, kurkuma en koriander in een kom en gebruik een stamper om er puree van te maken.
    N.B. Het gebruik van een staafmixer is af te raden voor het maken van puree, want voordat u het weet heeft u lijm in plaats van aardappelpuree.
  • Voeg spinazie, verse koriander, paneermeel, ei, peper en zout toe en meng goed.
  • Maak met natte handen eerst balletjes en sla die plat tot burgers van ongeveer 2 cm dik.
  • Zet daarna de burgers 30 minuten afgedekt met folie in de koelkast.
  • Bak de burgers in zonnebloemolie in een koekenpan aan weerszijden goudbruin.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN
 
Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.
 
Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.
 
Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.
 
Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.
 
Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail