Tuinbonen-venkeltaart

Het anijsachtige van de venkel combineert heel goed met de lekkere smaak van verse tuinbonen. Toch is dit blijkbaar een niet zo voor de hand liggende combinatie van smaken, want u zult deze combinatie van groenten maar weinig tegenkomen.
Maak gebruik van het moment dat de verse tuinbonen op hun allerlekkerst zijn om deze tuinbonen-venkeltaart te maken.
De tuinbonen-venkeltaart is zowel warm als koud lekker en is daardoor geschikt voor alle gelegenheden, van diner tot lunch tot picknick in het park.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze tuinbonen-venkeltaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
100 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
1 grote venkelknol
200 ml crème fraîche
3 grote eieren
40 gram fijn geraspte Parmezaanse kaas
zout en peper
1 pakje bladerdeeg
BEREIDING
 
 • Verwarm de oven voor op 200 graden.
 • Ontdooi het bladerdeeg.
 • Vet de bakvorm in met wat olijfolie of niet te hete gesmolten boter.
 • Bekleed de vorm met het bladerdeeg.
 • Prik met een vork wat gaatjes in de taartbodem, leg daarna bakpapier op het deeg en plaats er een steunvulling in (gewoon rijst of gedroogde bonen) om het deeg plat te houden.
 • Bak de taartbodem ongeveer 10-15 minuten in de oven. Kijk na 10 minuten of het deeg al licht goudbruin is. Dan kunt u het er uithalen.
 • Was de venkel en snijd in dunne plakken.
 • Verhit olijfolie in een koekenpan op matig vuur. Voeg de venkel toe, bestrooi licht met zout en peper en bak 8-10 minuten onder af en toe roeren tot de venkel iets zachter is geworden, maar nog wel een ‘bite’ heeft.
 • Dop de tuinbonen en blancheer 5-8 minuten in kokend water met een forse scheut melk. Laat daarna goed uitlekken en droog zonodig af met keukenpapier.
 • Meng de tuinbonen met de venkel in een kom.
 • Verdeel het venkel-tuinbonenmengsel over de deegbodem.
 • Klop de eieren los met de crème fraîche en maak af op smaak met zout en peper.
 • Roer de geraspte kaas door het eimengsel en schenk daarna over de groenten heen.
 • Bak de taart in 20-25 minuten goudbruin.
 • Dreigt de bovenkant te verbranden, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.
 • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail