Ui-witloftaart met brie

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Een lekkere, vegetarische witlof-paprikataart. Witlof is een groente, die (te) weinig gangbaar is bij de hartige taarten, waarschijnlijk omdat witlof minder zoet is dan bijvoorbeeld prei. Deze ui-witloftaart is heerlijk als lunch, als opkikker tussendoor als borrelhapje of als voorgerecht. Maar ook als diner niet te versmaden, in combinatie met een lekkere salade.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze ui-witloftaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
4 rode uien
500 gram witlof
300 gram roombrie
3 theelepels oregano
6 plakjes bladerdeeg
3 eetlepels olijfolie
peper en zout
BEREIDING
 
  • Ontdooi het deeg.
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Bekleed je bakplaat met bakpapier en leg daar de plakjes bladerdeeg op in de vorm van een rechthoek. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar een overlappen en druk de naden goed op elkaar.
  • Prik met een vork gaatjes in de deegbodem.
  • Bak nu het bladerdeeg 10 minuten in de oven.
  • Pel de uien en snijd in halve ringen.
  • Verhit in een wok de olie en fruit de ui max. 10 minuten op middelhoog vuur.
  • Snijd de witlof in repen en verwijder de harde kern.
  • Voeg de witlof toe aan de ui en bak 5 minuten mee.
  • Voeg zout en peper toe naar smaak en roer goed door.
  • Verdeel het groentemengsel over het bladerdeeg.
  • Snijd de brie in plakjes.
  • Leg de plakjes brie er bovenop.
  • Bestrooi met de oregano.
  • Bak de ui-witloftaart 20 minuten in de oven.
  • Eet smakelijk!

 
TIP
Heb je nog wat over van deze lekkere ui-witloftaart?
Ook koud is hij erg lekker, bij de lunch bijvoorbeeld of als tussendoortje voor de hartige trek.
In kleine stukjes gesneden, kun je de ui-witloftaart ook serveren als borrelhapje.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail