Vegetarische koude aspergesoep met ui

Met asperges kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades en lekkere hapjes en tussendoortjes.
Vegetarische koude aspergesoep met ui. Iets om te onthouden voor die dagen in het voorjaar, dat de temperatuur al zo aangenaam is dat u buiten kunt eten.
Koude aspergesoep met ui is natuurlijk ook heerlijk als lunch, tussendoortje of als voorgerecht.

Probeer, behalve deze koude aspergesoep met ui, ook eens een aantal van onze andere recepten met asperges uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet ontdekt u zo nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
750 gram witte asperges
1,5 liter groenten- of kippenbouillon (blokjes of pot)
1,5 dl magere yoghurt
2 uien
25 gram boter
peper en zout
BEREIDING
 
  • Schil de witte asperges en snijd de houtige onderkanten eraf.
  • Snijd de kopjes van de asperges en houd deze apart.
  • Snijd de asperges in stukjes.
  • Snipper de uien in fijne stukjes.
  • Smelt de boter in een pan die groot genoeg is voor de soep.
  • Voeg de asperges (niet de kopjes) en de uiensnippers toe.
  • Laat de asperges en de uien in ongeveer 5-10 minuten iets zachter worden.
  • Voeg de bouillon toe.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Kook de asperges in ongeveer 20 minuten gaar.
  • Laat de soep afkoelen.
  • Zet in de tussentijd een klein pannetje met licht gezouten water op het vuur.
  • Kook hierin de aspergekopjes 3-5 minuten totdat ze beetgaar zijn.
  • Leg de kopjes op keukenpapier.
  • Pureer de afgekoelde soep met een staafmixer.
  • Zeef hierna de koude aspergesoep. Daarmee voorkomt u dat er vezeltjes in de soep achterblijven.
  • Roer er als laatste de yoghurt doorheen.
  • Zet hierna de koude aspergesoep 2-3 uur in de koelkast.
  • Schep de aspergekopjes in de soep vlak voordat u de soep opdient.
  • Eet smakelijk!

SCHIL- EN KOOKTIPS
Het schillen van witte asperges
Leg na aankoop de asperges een paar uur in koud water. Dat voorkomt uitdroging en het maakt het schillen aanzienlijk gemakkelijker. Leg de asperge bij het schillen zo vlak mogelijk op een snijplank om breken te voorkomen. U schilt de asperges het beste met een scherpe dunschiller. Houd het kopje van de asperge vast en schil naar beneden schoon. U doet dit twee keer om te voorkomen dat u sliertjes in uw mond krijgt tijdens het eten. Verwijder royaal het houtige ‘kontje’ van de asperges. Leg de geschilde asperges meteen opnieuw in koud water.
Bewaar de schillen en de kontjes, want daar kunt u lekkere bouillon mee maken als basis voor een lekkere aspergesoep.
N.B. De groene asperges hoeven meestal niet geschild te worden, tenzij het hele dikke exemplaren zijn. De onderste stukjes van de stengel dient u wel te verwijderen.

Het koken van asperges
Zorg ervoor dat u een pan gebruikt met genoeg ruimte om de asperges heel te laten. De asperges moeten onder water staan.
Breng eerst het water aan de kook met een beetje zout. Eventueel kunt u ook een groentebouillonblokje en een klein schepje suiker toevoegen, als u het lekker vindt om de asperges een licht zoetige smaak te geven.
Kook de asperges 4-8 minuten (afhankelijk van versheid en dikte) en zet dan het vuur uit. Laat de asperges nog zo’n 15 minuten nagaren in het hete water. De asperges zijn goed wanneer u makkelijk met een vork in de onderkant kunt prikken, maar nog wel enige weerstand voelt.
Haal de asperges voorzichtig uit het water om ze heel te laten en laat ze even uitlekken op wat keukenpapier.

Terug naar Aspergerecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail