Vegetarische spruitjessoep met wortel, Boursin en noten

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Een soepje is altijd lekker. Als lunch, als voorgerecht, als hoofdgerecht of als tussendoortje. Ook mensen die niet gek zijn op groenten, houden meestal wel van soep en krijgen met de soep toch flinke hoeveelheid groente binnen. Voor kinderen is soep een goede manier om vertrouwd te raken met de smaak van verschillende groenten. Deze romige vegetarische spruitjessoep is het lekkerst met kleine spruitjes, omdat die lekkerder smaken dan grote spruiten. Dat geldt overigens voor alle spruitenrecepten.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
400 gram spruitjes (liefst kleintjes)
1 ui
1 teen knoflook
1 winterwortel
100 gram Boursin
1 theelepel tijm
1 theelepel paprikapoeder
versgemalen peper
1 liter water
kruiden- of groentebouillonblokjes
1 eetlepel amandelschaafsel of walnoten
olijfolie
BEREIDING
 
  • Pel en snipper ui en knoflook.
  • Schil de wortel en snijd in dunne plakjes.
  • Maak de spruitjes schoon en was ze. Halveer grote spruitjes.
  • Verwarm wat olie in een grote pan.
  • Fruit ui, knoflook, wortelplakjes en de spruitjes glazig.
  • Voeg dan de bouillonblokjes, tijm, paprikapoeder en water toe.
  • Breng aan de kook en laat minstens 20 minuten zachtjes koken tot de spruitjes en wortelplakjes gaar zijn.
  • Schep een beetje bouillon uit de pan en vermeng dit met de kruidenroomkaas.
  • Pureer de soep met de staafmixer en voeg ondertussen het kaasmengsel langzaam toe.
  • Is de soep te dik, voeg dan eventueel nog wat water toe.
  • Zet de gepureerde soep weer terug op het vuur en maak af op smaak met zout en versgemalen peper.
  • Strooi na het opdienen er wat (geroosterd) amandelschaafsel of gehakte walnoten overheen.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail