Veldsla met kastanjechampignons, oude kaas en walnoten

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse, overheerlijke gerechten.
 
Ik ben gek op veldsla. Daarom hier het recept voor een lekkere veldsla met kastanjechampignons, oude kaas en walnoten. Wist u trouwens dat veldsla familie is van de kamperfoelie en niet van sla?

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.

Deze veldsla met kastanjechampignons, kaas en walnoten is heerlijk als lunch of als voorgerecht bij het diner. Een niet te zware salade, die toch de eerste honger stilt.

INGREDIËNTEN
 
SALADE
75 gram veldsla
200 gram kastanjechampignons
150 gram overjarige brokkelkaas
walnoten
zonnebloemolie
zout en peper
 
DRESSING
2 eetlepels zonnebloemolie
1 eetlepel walnootolie
1 eetlepel frambozenazijn
halve eetlepel vloeibare honing
2 theelepels milde mosterd
peper en zout
 
TIP
Voor wie toch graag wat vlees eet, krokant gebakken spekreepjes of ontbijtspek smaakt hier uitstekend bij.
BEREIDING
 
  • Was en droog de sla.
  • Rooster de walnoten in een droge koekenpan.
  • Snijd de champignons in plakjes.
  • Verhit een beetje olie in de koekenpan en bak de champignons op een hoog vuur mooi bruin, maak op smaak met peper en zout. Laat afkoelen.
  • Maak een dressing van olie, frambozenazijn, zout, peper, mosterd en honing.
  • Verdeel de sla over de borden.
  • Strooi de champignons er overheen.
  • Schaaf of brokkel de kaas er overheen.
  • Strooi er wat walnoten over.
  • Besprenkel met de dressing.
  • Eet smakelijk.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail