Vietnamese lenterol met botersla en dipsaus

Sla wordt meestal rauw gegeten, maar eigenlijk alle sla leent zich ook heel goed voor koken, stomen, wokken, roerbakken en afhankelijk van de soort (alleen stevige sla) ook voor grillen. Probeer onze slarecepten eens uit en verras uzelf en uw gasten met niet-alledaagse. overheerlijke gerechten.
Wat dacht u bijvoorbeeld van deze Vietnamese lenterol met botersla en dipsaus? Een alternatieve loempia, zou je kunnen zeggen.

Variëren met slasoorten is niet alleen leuk en lekker, maar ook gezond. Hoewel alle slasoorten gezond zijn en vitaminen, mineralen en vezels bevatten, verschillen de elementen en de voedingswaarde per slasoort. Gevarieerd eten – ook met sla – is daarom gezond.
IJsbergsla bijvoorbeeld bevat veel vezels, maar erg weinig vitaminen en mineralen. Frisée of krulandijvie is rijk aan nitraten en veldsla is rijk aan ijzer en vitamine A. De meest gegeten slasoort, de oude vertrouwde kropsla is rijk aan vitamine C, A, kalium, calcium en fosfor.
 .
Veel mensen gooien de buitenste, meest groene bladeren van de sla weg omdat ze wat harder en taaier zijn. Maar daarmee wordt meteen een groot deel van de waardevolle voedingsbestanddelen van de sla weggegooid. Zonde dus! U kunt beter de iets hardere bladen wat fijner snijden of scheuren, en dan mengen met de zachtere bladeren. Of even kort blancheren in kokend water. Een paar seconden is genoeg om het blad wat zachter te maken. Houd als stelregel aan dat hoe groener en donkerder een blad is, hoe rijker aan voedingsbestanddelen.
 
Deze Vietnamese lenterol met botersla en dipsaus is eenvoudig klaar te maken en lekker als lunch, hapje of tussendoortje.

INGREDIËNTEN
 
LENTEROL
1 krop sla
1 winterwortel
8 stengels (Chinese) bieslook
paar stengeltjes munt
paar stengeltjes (Thaise) basilicum
stukje komkommer
8 rijstvellen
50 gram rijstnoedels
klein handje pinda’s
16 rauwe garnaaltjes
100 ml rijstazijn
50 gram suiker
 
TIP
U kunt eindeloos variëren met de vulling, groenten, fruit, kruiden, vlees, vis of schaaldieren. Wat u lekker vindt, kan er in.
 
DIP 1
2 eetlepels suiker
2 eetlepels vissaus
10 eetlepels water
1 teentje knoflook
2 eetlepels limoensap
2 lombok pepertjes of 1 Spaanse peper
 
DIP 2
4 eetlepels sojasaus
2 teentjes knoflook
2 theelepels rijstazijn
2 theelepels vers geraspte gember
BEREIDING
 
LENTEROL
  • Zet eerst kommetjes klaar voor alle ingrediënten, zodat u alles voorbereid en voor het grijpen hebt.
  • Kook de noedels volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
  • Snij de wortel julienne of rasp de wortel.
  • Snijd een stuk geschilde komkommer in dunne, smalle reepjes.
  • Hak of maal de pinda’s fijn.
  • Was de sla, droog en snijd een paar blaadjes sla fijn.
  • Snijd de Chinese bieslook in stukken, zodat ze in het rijstvel passen.
  • Kook de rijstazijn en laat de suiker er in oplossen.
  • Als de suiker opgelost is, voegt u een snufje zout toe en zet het vuur uit.
  • Giet het azijn-suiker-mengsel bij het kommetje met de wortel.
  • Laat minimaal 30 minuten afkoelen, zodat de smaak goed in de wortel trekt.
  • Week de rijstvellen per stuk 5- 10 seconden – totdat het zacht en soepel is – in koud water in een ruime schaal.
  • Bak de garnalen in wat olie in een hete wok binnen 1 minuut gaar.
  • Leg een flexibel rijstvelletje op een vochtige, schone doek.
  • Leg nu alle ingrediënten op het middenstuk van het rijstvel. Houd voldoende ruimte over zodat u de vellen straks goed dicht kunt rollen.
  • Vouw de twee zijkanten een beetje naar het midden, zoals bij een envelop.
  • Vouw het onderste stukje rijstvel over de ingrediënten heen en duw alles een beetje compact samen.
  • Rol nu verder omhoog en kneed het voorzichtig een beetje tot loempiamodel.
  • Rol slabladeren om de lenterol heen.

DIP 1

  • Verwijder de zaadjes uit de peper.
  • Hak peper en knoflook heel fijn.
  • Doe alle ingrediënten in een kommetje en roer to de suiker is opgelost.
  • Pers een halve limoen uit.
  • Snijd een beetje limoenvruchtvlees in fijne stukjes en voeg dit toe aan de saus.
  • Nog even goed mengen. Klaar.

DIP 2

  • Rasp de gember in een kommetje.
  • Hak de teentjes knoflook heel fijn en voeg toe.
  • Voeg sojasaus en rijstazijn toe.
  • Meng goed. Klaar.

Terug naar SLA recepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail