Voorjaarstaart met tuinbonen, doperwten,
groene asperges en wortel

Heerlijk, die lekkere verse voorjaarsgroenten en kruiderijen, die samenkomen in deze echte voorjaarstaart. Er gaat toch niets boven vers! U kunt deze taart natuurlijk het hele jaar door maken, maar in het korte seizoen van de verse bonen is er toch niets zo lekker dan deze voorjaarstaart met tuinbonen, doperwten, groene asperges en wortel te maken met verse, zelf gedopte bonen.

Met verse bonen zoals tuinbonen, doperwten en kapucijners kunt u allerlei heerlijke gerechten maken: soepen, hoofdgerechten, bijgerechten, salades, taarten en lekkere hapjes en tussendoortjes. Ook buiten het korte verse bonenseizoen kunt u natuurlijk lekkere bonenrecept bereiden, want bonen zijn zowel als diepvriesproduct te verkrijgen als in potten. Ik geef zelf de voorkeur aan diepvriesbonen omdat ik de bonen in potten soms te zacht vind.

Probeer, behalve deze voorjaarstaart, ook eens een aantal van onze andere recepten met verse bonen uit, en verras uzelf en uw gasten met bijzondere gerechten. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze recepten te kunnen uitvoeren.
En verder… U vindt op deze website van Groenteboer Marco een aantal recepten, maar er is natuurlijk veel meer mogelijk. Durf vooral af te wijken van de recepten en zelf te experimenteren. Wie weet, ontdekt u dan nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

INGREDIËNTEN
 
150 gram worteltjes
150 gram tuinbonen (gedopt gewicht)
150 gram doperwtjes (gedopt gewicht)
150 gram groene asperges
100 gram fijngehakte verse kruiden zoals peterselie, bieslook of dragon
5 eierdooiers
200 ml room
150 gram geraspte (oude) kaas
peper en zout
1 pakje bladerdeeg
BEREIDING
 
  • Verwarm de oven voor op 200 graden.
  • Ontdooi het bladerdeeg.
  • Dop de kapucijners en de tuinbonen en kook ze in 5 – 10 minuten beetgaar. Laat daarna goed uitlekken.
  • Dop de doperwten en kook ze samen met de wortelen in 4-6 minuten beetgaar. Laat daarna goed uitlekken.
  • Maak de groene asperges schoon en kook ze in 3 minuten beetgaar. Laat daarna goed uitlekken.
  • Meng alle groenten in een kom.
  • Vet de springvorm in en bekleed met bladerdeeg.
  • Prik met een vork wat gaatjes in de taartbodem, leg daarna bakpapier op het deeg en plaats er een steunvulling in om het deeg plat te houden (gewoon rijst of gedroogde bonen).
  • Bak de taartbodem 10-15 minuten in de oven. Kijk na 10 minuten of het deeg al licht goudbruin is. Is dat het geval, dan kunt u het uit de oven halen.
  • Verwijder het bakpapier en de steunvulling (kunt u de volgende keer weer gebruiken).
  • Klop 2 eieren en 3 eidooiers los met room, kaas en kruiden.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Verdeel de groente over de bodem en schenk het eimengsel er overheen.
  • Verlaag de ovenstand naar 175 graden en bak de taart in 30-40 minuten goudbruin.
  • Serveer de voorjaarstaart lauwwarm of koud.
  • Dreigt de bovenkant te verbranden, leg er dan wat aluminiumfolie overheen.
  • Eet smakelijk!

KOOKTIPS EN WETENSWAARDIGHEDEN

Gedopt en ongedopt gewicht
Doperwten: van 1 kilo ongedopte doperwten houdt u ongeveer 350 – 400 gram gedopte doperwten over.
Kapucijners: van 1 kilo ongedopte kapucijners houdt u ongeveer 250 – 300 gram gedopte kapucijners over.
Tuinbonen: van 1 kilo ongedopte tuinbonen houdt u ongeveer 300 – 350 gram gedopte tuinbonen over.

Kooktijden
Doperwten kunt u koken, stomen, wokken of roerbakken. Om mooie beetgare doperwten te krijgen is een kooktijd van 4-7 minuten, voor stomen 6-10 minuten en voor roerbakken 4-6 minuten.
Kapucijners hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de kooktijd van het gerecht – aan te bevelen de kapucijners eerst een aantal minuten te blancheren in kokend water om te voorkomen dat u half-rauwe kapucijners in uw gerecht krijgt.
Tuinbonen hebben 5-10 minuten kooktijd nodig, afhankelijk van grootte en oogsttijd. Wilt u wokken of roerbakken, dan is het – afhankelijk van de grootte en oogsttijd van de tuinbonen – vaak niet nodig om de tuinbonen voor te koken, want een beetje harde tuinbonen zijn ook erg lekker. U kunt jonge tuinbonen zelfs rauw eten.

Andere wetenswaardigheden
Kapucijners en tuinbonen koken in weinig water zonder zout, want zout maakt het dunne velletje om de bonen taai.

Tuinbonen kunt u dubbeldoppen, d.w.z. het dunne velletje om de boon verwijderen na het blancheren, maar – hoewel erg lekker -is dat heel veel werk en kost dus veel tijd. Er is een trucje waarmee u het velletje zachter kunt maken als u geen zin of tijd hebt voor dubbeldoppen. Als u de tuinbonen in verse melk kookt (eventueel in combinatie met wat water), wordt het velletje veel zachter.
Het velletje van kleine jonge tuinbonen hoeft so wie so niet verwijderd te worden, omdat het van zichzelf al zacht is.

Bonen uit de diepvries dient u niet eerst te ontdooien, maar rechtstreeks in de pan te doen.

Terug naar bonenrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail