Winterse soep met spruitjes, venkel, appel en prei

Hoewel spruitjes tegenwoordig bijna het hele jaar verkrijgbaar zijn, zijn september en oktober DE spruitjesmaanden. Supergezond, die spruitjes, stampvol vitamines, mineralen en vezels, en nauwelijks calorieën. Bovendien kunt u met spruitjes veel meer doen, dan u zich van vroeger thuis herinnert. Talloze variaties en een diversiteit aan smaak en allemaal lekker. Zelfs spruitjeshaters kunt u met onze recepten aan de spruitjes krijgen.
U kunt spruitjes rauw eten, koken, bakken, roerbakken, wokken, stoven, stomen. Kortom u kunt er alle kanten mee op. Het smaakt lekker bij vlees, vis, gevogelte, kaas, ei en andere groenten en ook als soep zijn spruitjes niet te versmaden.

 
Een soepje is altijd lekker. Als lunch, als voorgerecht, als hoofdgerecht of als tussendoortje. Ook mensen die niet gek zijn op groenten, houden meestal wel van soep en krijgen met de soep toch flinke hoeveelheid groente binnen. Voor kinderen is soep een goede manier om vertrouwd te raken met de smaak van verschillende groenten. Nog zo’n ouderwets lekker soepje, een echt winters soepje dit keer, gemaakt voor koude dagen. Maar eerlijk gezegd, vind ik deze winterse soep met spruitjes, venkel, appel en prei, het hele jaar door lekker. In Nederland hebben wij de luxe dat in alle seizoenen bijna alle groenten en fruit beschikbaar zijn. Dus wacht vooral niet tot het winter wordt, om deze lekkere winterse soep met spruitjes te maken.
 
Voor alle recepten op deze website geldt dat u geen topkok hoeft te zijn. Volg de aanwijzingen en het lukt zelfs de meest onervaren kok om heerlijke gerechten op tafel te toveren. Voor de koks met wat meer zelfvertrouwen en lef, probeer vooral van alles uit, proef vaak en regelmatig tussendoor om geen al te grote blunders te begaan en ontdek zo allerlei nieuwe combinaties

INGREDIËNTEN
 
500 gram spruiten
1 venkelbol
5 tenen knoflook
1 appel
1 grote prei
1 hand (verse) basilicum
1 liter groentebouillon (blokjes of pot)
olijfolie
zout en peper
BEREIDING
 
  • Gebruikt u bouillonblokjes, maak dan eerst de bouillon.
  • Maak knoflook en prei schoon en snijd in stukken.
  • Maak de spruitjes schoon, was ze en halveer de grote spruitjes.
  • Maak de venkel schoon en snijd in stukken.
  • Was de appel, verwijder het klokhuis en snijd in grote stukken.
  • Verwarm wat olijfolie in een soeppan en bak daarin kort knoflook en prei en zet vervolgens het vuur het laag.
  • Voeg appel en venkel toe aan de prei en bak dit een paar minuten op een laag vuur.
  • Voeg de groentebouillon toe. Alles moet onder water staan, dus voeg zo nodig nog wat extra water toe.
  • Breng aan de kook en laat daarna ongeveer 15 minuten doorpruttelen op laag vuur.
  • Voeg dan een handvol (verse) basilicum toe.
  • Haal de pan van het vuur en pureer de soep met de staafmixer tot een mooi glad geheel.
  • Maak af op smaak met zout en peper.
  • Sprenkel een paar druppels olijfolie in de kommen of borden als u de soep opdient en garneer met wat blaadjes basilicum.
  • Eet smakelijk!

Terug naar SPRUITJESrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail