Witlof-gembersoep

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Dit keer een andere variatie van witlofsoep: witlof-gembersoep. Niet iedereen houdt van gember – hoewel het heel gezond is – maar voor de echte liefhebbers is deze witlof-gembersoep een heerlijk soepje.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. U kunt met witlof heerlijke combinaties maken met andere groenten, fruit, kaas, vis of vlees. U kunt er zoete, zoute, zure, bittere, hartige of echt pittig hete gerechten mee maken. U kunt er ook allerlei lekkere hapjes mee maken. Witlof is wat dat betreft een heel veelzijdige groente, waar u volop mee kunt experimenteren en het smaakt allemaal even lekker.

Probeer, behalve deze witlof-gembersoep, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
4 stronkjes witlof
2 kippenbouillon- of groentenbouillonblokjes
1 sjalotje
2 eetlepels gembernat
1 theelepel tijmblaadjes
1 eetlepel peterselie
peper en zout
1 eetlepel zonnebloemolie
water
 
TIP
Geeft u de voorkeur aan biologische bouillonblokjes? Geen probleem!
U hoeft hier voor niet naar een andere winkel, want biologische bouillonblokjes zijn ook te koop bij Groenteboer Marco.
BEREIDING
 
  • Maak de witlof schoon.
  • Snijd 3 stronkjes witlof in grove stukken.
  • Pel en snij de ui in grove stukken.
  • Snijd het andere stronkje witlof in dunne ringetjes en houd dit apart.
  • Verhit de olie in een grote pan.
  • Bak hierin het sjalotje glazig.
  • Voeg de 3 grof gesneden witlofstronkjes toe.
  • Doe er zoveel water bij dat de witlof net niet onder staat.
  • Voeg de bouillonblokjes toe.
  • Breng aan de kook en laat zo’n 15 minuten zachtjes koken.
  • Pureer de witlof-gembersoep met de staafmixer.
  • Voeg het gembernat en de dunne ringetjes witlof toe.
  • Maak af op smaak met peper en zout.
  • Bestrooi de witlof-gembersoep met wat fijngehakte peterselie.
  • Eet smakelijk!

 
TIP 1
Heeft u geen gembernat? U kunt ook verse gember of gemberpoeder gebruiken.
Schil en hak de verse gember in stukjes en kook dit mee met de witlof. Doe er ook weer niet teveel in, want gember is al snel overheersend en dit is vooral bedoeld als witlofsoep. Maar dat kunt u natuurlijk helemaal aanpassen aan uw eigen smaak.
Gebruikt u liever gemberpoeder in plaats van gembernat, voeg het dan toe als u de soep op smaak gaat maken. De hoeveelheid is uiteraard afhankelijk van uw smaak, tussendoor proeven dus.
 
TIP 2
Serveer de witlof-gembersoep samen met lekker brood en een frisse salade, en u heeft in plaats van een voorgerecht, een heerlijk en volledig hoofdgerecht.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail