Witlof-komkommersalade met druiven en appel

Met witlof kunt u allerlei heerlijke en gezonde gerechten maken, voorgerechten, bijgerechten, salades, hoofdgerechten en hapjes. Deze lekkere, frisse witlof-komkommersalade is heerlijk als lunch of als bijgerecht bij uw diner.

Witlof kan zowel rauw, gekookt of geroerbakt gegeten worden. Wat zo geweldig is aan witlof, is dat witlof – rauw of even geblancheerd – eigenlijk met alles te combineren is om een lekkere salade te maken. Combinaties met andere groenten, alle fruitsoorten, vis, vlees, alle types kaas, eieren, noten, kruiderijen, zoet, zuur, zout of hartig, alles is mogelijk. Eigenlijk maakt het niet uit, alle combinaties smaken even heerlijk.
U vindt op de website van Groenteboer Marco een aantal witlofsalades als voorbeeld, maar ik zou zeggen: experimenteer er lustig op los en ontdek nieuwe combinaties, die een feestje zijn voor het oog en voor de smaakpapillen.

Probeer, behalve deze witlof-komkommersalade, ook eens een aantal van onze andere recepten met witlof uit, en verras uzelf en uw gasten met gerechten gemaakt met deze veelzijdige en gezonde groente. U hoeft zeker geen topkok te zijn om onze gerechten te kunnen bereiden.

INGREDIËNTEN
 
3 stronkjes witlof
1 appel (Elstar)
150 gram druiven
1/2 komkommer
1 sjalotje
1 citroen
150 gram kaas (naar smaak jong, belegen of oud)
handvol walnoten
1 eetlepel suiker
1 theelepel mosterd
1 dl olijfolie
peper en zout
4 sneetjes brood voor croutons
BEREIDING
 
  • Was de witlof en snijd de onderkant af en de bittere kern eruit.
  • Snijd daarna de witlof in reepjes en doe in een kom.
  • Schil de appel, verwijder het klokhuis, snijd in kleine blokjes en voeg toe aan de witlof.
  • Halveer de druiven en voeg toe.
  • Was de komkommer, snijd in kleine blokjes en voeg toe. Naar keus, met of zonder schil.
  • Snijd de kaas in kleine blokjes en voeg toe.
  • Pel en snipper de sjalot en voeg toe.
  • Hak de walnoten in grove stukken en voeg toe.
  • Maak de dressing door het citroensap samen te voegen met 1 eetlepel suiker, 1 theelepel mosterd en 1 dl olijfolie. Goed roeren.
  • Maak af op smaak met wat peper en zout.
  • Giet de dressing over de witlof-komkommersalade en schep om, zodat de dressing goed opgenomen wordt.
  • Snijd het brood in kleine dobbelsteentjes en bak in wat olijfolie tot ze lekker knapperig zijn.
  • Vind je het lekkerder om de croutons meer smaak te geven, voeg dan knoflook of andere kruiderijen toe tijdens het bakken.
  • Strooi de croutons pas op het allerlaatste moment over de witlof-komkommersalade, anders verliezen de croutons hun knapperigheid door het vocht van de salade.
  • Eet smakelijk!

TIP
Heeft u zin in een maaltijdsalade?
Serveer dan deze frisse witlof-komkommersalade met lekker brood.

Terug naar Witlofrecepten

Delen FacebooktwitterpinterestlinkedinmailFacebooktwitterpinterestlinkedinmail